eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb segítséget kapnak az árvíz sújtotta térségek

A kormány az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb segítségről döntött: kormánytisztviselők vesznek részt Borsodban, elsősorban Felsőzsolcán a helyi önkormányzatok munkájában - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken.

A kormányszóvivő közlése szerint Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter együttes utasítást adott ki, e szerint az állami szervek közösen működjenek együtt, hogy minél szervezettebben és hatékonyabban folyjon az újjáépítési munka. Mint mondta, az Észak-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalnak kell biztosítania minden szakmai segítséget az önkormányzatoknak, amelyeknek a rendkívüli helyzetben helyt kell állniuk. Munkatársaik a településeken folyamatosan együttműködnek a települések vezetőivel és részt vesznek a képviselő-testületi munkában.

Nagy Anna szólt arról is, hogy Pintér Sándor pénteken aláírta azt az Európai Szolidaritási Alaphoz benyújtandó pályázatot, amellyel legfeljebb 6 milliárd forint nyerhető el, az összeget az árvíz utáni helyzet rendezésére kívánják fordítani. Reményét fejezte ki, hogy az év végéig az EU elbírálja a kérelmet, és át is utalják a pénzt.

Nagy Anna emlékeztetett: kedden a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek felgyorsítják az európai uniós források felhasználását, a hozzájutást a forrásokhoz. Mint mondta, így gyorsabban megkezdődhet az újjáépítés, elindíthatják a helyreállításhoz szükséges munkálatokat.

A két miniszter együttes utasításával kapcsolatban kifejtette: az államigazgatási hivatal segítséget nyújt abban, hogy sikerüljön megalkotni azokat a helyi rendeleteket, amelyek az újjáépítéshez, a kárenyhítéshez, a helyreállításhoz kapcsolódnak. Ugyancsak segítséget nyújtanak a támogatások elosztásában, illetve az ehhez kapcsolódó döntésekben - mondta a kormányszóvivő.

Nagy Anna közlése szerint a hivatal vezetői folyamatosan ellenőrzik, hogyan és miképpen tartják nyilván és használják fel az adományokat. Utalva a néhány településen tapasztalt kommunikációs hiányosságokra, fontosnak nevezte, hogy a hivatal vezetői abban is segítenek, minél gyorsabban és minél pontosabb információ jusson el az emberekhez.

Ugyancsak a hivatal vezetőinek dolga, hogy az olyan építésügyi hatósági ügyeket, mint például az építési, bontási engedélyek kiadása, soron kívül intézzenek el. Emlékeztetett: ezekben az esetekben a kormány illetékmentességet is biztosít, különös tekintettel Felsőzsolcára és annak térségére.

Mint mondta, ezekben a feladatokban Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár is segít.
Szólt arról, hogy az államigazgatási hivatal munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is segíti információkkal.

Az együttes utasítás elrendeli azt is - mondta -, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordítson a borsodi települések közbiztonságára. A két miniszter pedig hetente közös jelentést kér az intézkedések végrehajtásáról - tette hozzá Nagy Anna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×