eur:
385.36
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A lex Járai törlése lesz a kormány gesztusa? - Lapszemle

A Napi Gazdaság információi szerint a Fidesz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények csütörtöki végszavazása előtt kiveszi a pénzügyi szervezetek adójából a "lex Járai" néven emlegetett passzust, amely a 2007. július elseje után alakult biztosítókat mentesítené az adó alól. A lépés gesztus lehet az IMF és az EU felé.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Gyurcsány-kabinet a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt.-vel is összerúgta a port Sukoró-ügyben. A vita azon robbant ki, hogy az állami cég vezetője nem tartotta kívánatosnak a kaszinókomplexum felépítésének közpénzből történő támogatását.

A Népszabadság arról ír, hogy idén a tavalyi, átlagosan 360 pontnál magasabbak lesznek a ponthatárok: az alsó küszöb legalábbis mindenképpen emelkedik. Jogszabály szerint ugyanis idén már 200 pont alatt senkit nem lehet fölvenni sem költségtérítéses, sem államilag támogatott alap-, illetve osztatlan képzésre. Ez azt jelenti, hogy kettes érettségi osztályzattal már nem lehet labdába rúgni. A Népszabadság úgy tudja: lesz olyan hely, ahol a maximális 480 pontból 460 pontra lesz szükségük a jelentkezőknek. Ezzel együtt a lap szerint a tavalyinál valamivel több, nagyjából 96 ezer új hallgató kerülhet a felsőoktatási intézményekbe.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy kezd felpörögni az ekönyvolvasók piaca és nem csak külföldön, hanem itthon is. Külföldön árháború kezdődött a legnagyobb gyártók között, de hamarosan elárasztják a piacot a nagy számítógépgyártók is olvasóikkal. Az ár már bekúszott a 200 dolláros határ alá. Itthon még nagyon drágák az olvasók, és kevés a legálisan megvásárolható tartalom is.

A Világgazdaság arról ír, hogy a múlt szeptember óta hatályos szabályozás alapján sokkal többen élnek a csődvédelem lehetőségével, mint korábban. Ám ez a szám elenyészően kevés a felszámolásokhoz képest. A cégek nem használják ki az azonnali fizetési moratórium, az egyezségkötés lehetőségeit.
Szakértők szerint nem véletlenül: a jogszabály itt-ott hiányos, ellentmondásos, sok pontatlanság nehezíti az adós és a hitelezők dolgát. Ezért szükségesnek tartanák a jogszabály-módosítást.

A pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: Nyugat-Európához vagy a skandináv országokhoz képest még gyerekcipőben jár az e-számlázás hazánkban. Az elmúlt hat évben nem sikerült áttörést elérni a területen, pedig a vállalkozások összességében évente milliárdokat spórolhatnának az átállással, és az adminisztráció során felhasznált papír mennyisége is jelentősen csökkenthető lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×