eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Pető Iván: Az a csoda, hogy eddig megmaradt az SZDSZ

A rendszerváltó pártoknak a megszűnés a sorsuk - mondta az InfoRádiónak Pető Iván. Az SZDSZ korábbi elnöke és frakcióvezetője szerint az a figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt úgy, hogy mindvégig az eredeti értékeit képviselte. Pető Iván szólt arról is, az SZDSZ korábbi szavazóinak nem teljesen megfelelő alternatíva a Lehet Más a Politika.

Nem lehet válaszolni egy mondatban arra, hol rontotta el az SZDSZ - mondta az InfoRádiónak a párt egykori elnöke. Pető Iván kiemelte, ez a rendszerváltó pártok sorsa, a térségben az SZDSZ-típusú pártok jóval hamarabb elhullottak és szűntek meg az elmúlt 20 évben. Hozzátette: figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt, miközben mindvégig az eredeti értékeit képviselte.

Nem egy tényezőn múlt az SZDSZ sorsa, sok okra vezethető vissza - vélekedett a politikus. A volt pártelnök szerint nem az MSZP-vel kötött 1994-es koalíció volt a fordulópont, ugyanis a lengyel Szabadság Unió a szocialistákkal való együttműködés nélkül jóval hamarabb kiesett a parlamentből.

Pető Iván szerint lehet sorolni a hibákat, baklövéseket és rossz helyzetfelméréseket, de ezek a többi pártra is jellemzőek voltak. Érdemes lesz majd higgadtan elemezni, mi vezetett az SZDSZ bukásához - tette hozzá.

Az SZDSZ gyakorlatilag nincs, csak papíron, jogilag létezik - ismerte el a korábbi frakcióvezető és pártelnök. Kifejtette: van olyan választóközönség, amely nagyjából azokat a nézeteket képviseli, amit az SZDSZ eredetileg, de hogy ebből milyen formáció jön létre, azt még korai lenne eldönteni.

Az SZDSZ korábbi szavazóinak nem teljesen megfelelő alternatíva a Lehet Más a Politika Pető Iván szerint, aki úgy véli, a parlamentbe frissen bejutott párt sok kérdésben nem a liberális eszméket vallja. Az LMP nem is liberalizmushoz közeli zöldpártnak tekinthető - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×