INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nyitva a magyar légtér - a brit alighanem zárva marad

InfoRádió / MTI
Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, legközelebb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani - mondta Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón. Újabb izlandi vulkáni hamufelhő éri el kedden a brit légteret, ezért szakértők szerint "valószínűtlen" a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai - köztük a londoni - repülőterek keddi megnyitása.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) kedd délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült.

A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja az ország nagy részét. Emiatt valószínűtlen, hogy a déli országrészben kedden megindulhat a légiforgalom - mondta a NATS illetékese kedd délelőtt a BBC-nek.

A magyar légtér nyitva, de arról a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat. Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta: Ferihegyről eddig hét gép indult el.

Hangyál Gyula a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese elmondta, az elmúlt éjszaka a szakemberek új eljárásrendet dolgoztak ki, ez alapján a hamu hatását és súlyosságát két kategóriára osztották. Erről minden hatodik órában térképet adnak ki és jelölik, hogy melyik az a légtér, amely nem repülhető a szennyezettség miatt. Ez jelenleg az Izlandhoz közeli országok légtereit érinti, Nyugat-Európa jelentős részét nem.

A másik kategória a potenciálisan szennyezett légtér, ezekben az országokban az államok döntenek arról, hogy biztonságos-e a repülés - mondta.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban egy újabb hamufelhő érte el az országot, amely 5 ezer méter alatt található. Az áramlás észak-nyugati marad, amely újabb, nagyobb koncentrációjú hamufelhőt hozhat az ország felé, ha aktív marad az izlandi vulkán.

Hozzátette, hogy jelentősebb javulás szombattól várható, amikor délire fordul az áramlás és a mediterrán térségből frissebb levegő érkezik az ország fölé.


A címlapról ajánljuk