eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyitva a magyar légtér - a brit alighanem zárva marad

Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, legközelebb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani - mondta Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón. Újabb izlandi vulkáni hamufelhő éri el kedden a brit légteret, ezért szakértők szerint "valószínűtlen" a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai - köztük a londoni - repülőterek keddi megnyitása.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) kedd délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült.

A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja az ország nagy részét. Emiatt valószínűtlen, hogy a déli országrészben kedden megindulhat a légiforgalom - mondta a NATS illetékese kedd délelőtt a BBC-nek.

A magyar légtér nyitva, de arról a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat. Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta: Ferihegyről eddig hét gép indult el.

Hangyál Gyula a HungaroControl légiforgalmi vezérigazgató-helyettese elmondta, az elmúlt éjszaka a szakemberek új eljárásrendet dolgoztak ki, ez alapján a hamu hatását és súlyosságát két kategóriára osztották. Erről minden hatodik órában térképet adnak ki és jelölik, hogy melyik az a légtér, amely nem repülhető a szennyezettség miatt. Ez jelenleg az Izlandhoz közeli országok légtereit érinti, Nyugat-Európa jelentős részét nem.

A másik kategória a potenciálisan szennyezett légtér, ezekben az országokban az államok döntenek arról, hogy biztonságos-e a repülés - mondta.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa arról tájékoztatott, hogy kedd hajnalban egy újabb hamufelhő érte el az országot, amely 5 ezer méter alatt található. Az áramlás észak-nyugati marad, amely újabb, nagyobb koncentrációjú hamufelhőt hozhat az ország felé, ha aktív marad az izlandi vulkán.

Hozzátette, hogy jelentősebb javulás szombattól várható, amikor délire fordul az áramlás és a mediterrán térségből frissebb levegő érkezik az ország fölé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×