eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Így kampányolnak a pártok a második forduló előtti finisben

A Fidesz a kétharmados kormánytöbbségért, a többi párt pedig ez ellen kampányol az országgyűlési választás két fordulója között. A szocialisták várhatóan nevet változtatnak, a Jobbik ötven tagú frakcióról álmodik, az LMP pedig nem alkuszik senkivel.

Újra Fidesz! - Orbán Viktor pártja ezt a szlogent választotta a második fordulóig tartó kampány utolsó hetére.

A fideszesek várhatóan az összes, még függőben lévő választókerületet felkeresik. Céljuk, hogy megszerezzék a kétharmados kormánytöbbséget.

Ez már a pártelnök április 12-i beszédéből is kiderült: "minél nagyobb felhatalmazást kap a következő parlament, és minél egységesebb lesz, annál könnyebbe vezetheti ki a következő kormány és parlamenti többség Magyarországot a mai nehéz, szorult gazdasági helyzetből" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hajrá!

A szocialisták Hajrá! jelszóval kampányolnak. Az MSZP a vereség ellenére továbbra is miniszterelnök-jelöltnek nevezi Mesterházy Attilát. Az elnök, Lendvai Ildikó a választások után várhatóan lemond, és az MSZP valószínűleg Mesterházy vezetésével Új Baloldal néven él tovább.

Az MSZP célja a második fordulóban, hogy a veszteséget minimalizálják, és megőrizzék a második parlamenti erő pozícióját. A törvényes kétharmados többséget a demokráciát fenyegető katasztrófaként emlegetik. Szavazóikat ezért Orbán Viktor teljhatalmának veszélyével riogatják, a leendő Fidesz frakciót pedig szavazógépnek minősítik.

Mesterházy Attila úgy nyilatkozott: "a második fordulóban azokra számítunk, akik szerint szükséges a teljhatalom megakadályozás, és jobbat tesz a demokráciának, ha Orbán Viktornak nincsen ilyen erős szavazógépe."

"Totális mozgósítás"

Ötven tagú frakciót! - adta ki a jelszót a Jobbik elnöke Vona Gábor a második fordulóra. Jóllehet a radikálisok április 11-én nem csak kormányzóvá nem vált, hanem még az MSZP-t sem tudta megelőzni. A fővárosban pedig kifejezetten rosszul szerepelt.

Államfőjelöltjük szerint totális mozgósítást kellett volna elrendelniük: "Ezen múlik az, hogy egyáltalán ebben az országban tudják-e majd leélni az életüket, vagy sok százezer társukkal együtt gazdasági menekültként külföldre kell menniük. Ezért hatalmas mozgósításra van szükség" - szögezte le Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki egyébként nem tagja a pártnak.

Nincs alku! - közölte a négy képviselője visszalépését felajánló MSZP-nek a Lehet Más a Politika, amelynek 13 jelöltje maradt állva az első forduló után. Schiffer András listavezető a jobbikhoz hasonlóan érvelt:
Nem biztos, hogy akarják ezek a jobboldali szimpatizánsok, hogy Magyarországon egyetlen párt alkotmányozó többségbe kerüljön" - jelentette ki.

Az országgyűlési választások második, április 25-i fordulójában reggel hattól - várhatóan - este hét óráig szavazhatnak az arra jogosultak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×