eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ingyenes vízum az Oroszországban rekedt magyaroknak

Az Oroszországban rekedt magyaroknak ingyen meghosszabbítják a vízumát, szükség esetén a repülőtereken, vagy az illetékes hivatal városi irodáiban, hogy ne legyen problémájuk a kiutazásnál, ha majd újra beindul a légi forgalom, vagy ha vonatra akarnak szállni - közölte a moszkvai magyar főkonzulátus.

A főkonzulátus nem rendelkezik információval arról, hogy hány magyar állampolgár rekedhetett az izlandi vulkánkitörés miatt Oroszországban.

A hazautazni nem tudó külföldiek azonban csak kisebb részét teszik ki az orosz repülőtereken - elsősorban Moszkvában és Szentpéterváron - veszteglő utasoknak. A többség külföldre készülő orosz állampolgár.

A repülőtéri pénztáraknál hatalmas sorok állnak. Elvben át lehet szállni vonatra, az Orosz Vasutak (RZSD) tekintettel a repülési tilalomra már napokkal ezelőtt több kocsival meghosszabbította az európai országokba induló vonatait, de például pénteken Budapestre is már csak egyetlen jegy volt.

A taxisok újra gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez: a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről mintegy 300 ezer forintnak megfelelő összegért készek elszállítani egy utast a németországi Frankfurt am Mainba, de egy fővel nem indulnak el: a legalább három utastól összesen 900 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek.

A külföldre készülő oroszok részben várnak, részben visszaváltják jegyeiket - az Oroszországban vásárolt jegyeket vissza lehet váltani még az utolsó pillanatban is bizonyos díj fejében -, de a lapok olyanokról is beszámoltak, akik Prágában szerettek volna üdülni, az európai légtérzárlat miatt azonban nagyon gyorsan Tuniszra cserélték repülőjegyüket.

Az Aeroflot saját utasait ellátja étellel-itallal, de szállodát már nem mindenkinek tud biztosítani.

A szervezett csoportok számára az utazási irodák próbálnak kitérő lehetőséget találni vonattal, vagy busszal, bár erre nem kötelesek: a vulkánkitörés vis maior, vagyis az utasok nem kérhetnek semmit számon. A lapok szerint azonban az önkéntes igyekezet már csak rövid ideig tartató fenn, különben tönkremennek az irodák.

Oroszországban sehol nem rendeltek el repülési tilalmat, és hétfői szakértői vélemények szerint várhatóan már nem is lesz ilyesmire szükség.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×