INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Két független jelölt maradt állva

Infostart / InfoRádió
Bár a vasárnapi voksolás eredménye egyértelműen a párthoz tartozás sikerességét igazolja, a tizenkilenc független jelöltből kettő még így is be tudott jutni az országgyűlési választás második fordulójába. A szakértő szerint ősszel a többiek is profitálhatnak a megmérettetésből.

Igaza lett a Nézőpont Intézet elemzőjének, aki március 18-án azt mondta az InfoRádióban, hogy a függetlenség inkább hátrány, mintsem előny, hiszen a választók többsége nem egyéni jelöltekre, hanem pártokra szavaz a parlamenti választásokon. Az önkormányzati voksoláson azonban ez fordítva van, tehát ősszel már előny lehet a pártoktól való távolságtartás - fűzte hozzá Böszörményi Nagy Gergely.

Az első fordulóban a szavazatok 6,79 százalékával az öt jelölt közül a negyedik helyen végzett móri Kelemen Levente jó példa a független országgyűlési képviselőjelöltekre: évek óta nagy aránnyal megválasztott önkormányzati képviselő, aki márciusban azt mondta az InfoRádióban, hogy függetlenként azért lehet esélye a parlamenti pozíció megszerzésére, mert a pártok csak egymással foglalkoznak, és nem a választókkal.

Rajta kívül független jelöltként indult az országgyűlési képviselőválasztáson Budapest XVII. kerületében Kovács István, a Baranya megyei Komlón Stéger Róbert, a Békés megyei Szeghalmon Farkas Beáta, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben Horváth Aladár és Molnár Oszkár, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon Tóth János, Debrecenben pedig Leinemann Zsolt, Hevesen Gönczi Mihály, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban Czuczi Mihály, Karcagon Léderer Károlyné és Kiskunhalason Gömzsik László, a Pest megyei Vácott Bethlen Farkas, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíregyházán Marsó Tamásné, Tiszavasváriban Rozgonyi Attila, Fehérgyarmaton Seres Tamás, Baktalórántházán Balogh Gyula és Orosz Mihály, a zalai Lentiben pedig Nógrádi László.

Kevesen értek el közülük 5 százaléknál nagyobb eredményt - Horváth Aladár például csak 1,5 százalékot (be is jelentette, hogy visszavonul a politikától) -, de az MDF jelöltjénél sokan még így is népszerűbbnek bizonyultak, két helyen pedig még április 25-én is izgulhatnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as számú választókerületében, Edelényben a korábban fideszes színekben politizáló Molnár Oszkár ugyanis bejutott a második fordulóba. Függetlenként a szavazatok 24,1 százalékát szerezte meg a 36,5 százalékot kapott Fidesz-jelölt, Daher Pierre mögött. Õket fej-fej mellett - ám húsz százalék alatti eredménnyel - követi a jobbikos és az MSZP-s jelölt.

A Pest megyei 2. számú egyéni választókerületben harmadik lett a független jelölt, Bethlen Farkas, aki a szavazatok 16,7 százalékát szerezte meg. Első helyen a fideszes Bábiné Szottfried Gabriella végzett 37,8 százalékkal, a második az MSZP-s Jakab Zoltán lett 22,4 százalékos eredménnyel.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk