INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hogyan tovább MSZP?

Infostart / InfoRádió
Megvan a lehetősége Mesterházy Attilának arra, hogy ő alakítsa a szocialista párt jövőjét - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely szerint Gyurcsány Ferenc valószínűleg nem válik meg az MSZP-től, ugyanis az általa képviselt politika mögött nincs akkora bázis, amely elegendő lenne a parlamentbe kerüléshez.

Az MSZP a rendszerváltás óta először kapott egymilliónál kevesebb szavazatot, vagyis ma nincs egymillió szimpatizánsa az elmúlt húsz év legjobban szervezett pártjának - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője, aki hozzátette: a párt a minimális célt elérte, hiszen nem szorultak a harmadik helyre.

Mesterházy Attilának megvan a lehetősége arra, hogy az övé legyen az első szó a tekintetben, merre menjen tovább a párt, a frakció milyen formában alakuljon meg, milyen tisztségviselők legyenek, hiszen ezzel az eredménnyel nem kényszerült arra, hogy bejelentse háttérbe vonulását - hangsúlyozta Böszörményi Nagy Gergely.

Úgy véli, egy ellenzéki pártban az egyik legfontosabb funkció a parlamenti frakcióvezetőé, mert neki van arra lehetősége, hogy a kormánnyal szemben a legtöbbször kifejezze a párt álláspontját, ezért nem mindegy, ki lesz ez a politikus.

Mi lesz Gyurcsány Ferenccel?


Az elemző szerint nem zárható ki, hogy Gyurcsány Ferenc új pártot alapít, de hozzátette: a volt kormányfő a politikai ideológiák tekintetében új baloldali, harmadik utas, Tony Blair és Bill Clinton példáját követni kívánó, progresszív ideológiát valló politikus. Ennek azonban ma nincs akkora tábora Magyarországon, hogy az elég legyen a parlamentbe jutáshoz - mondta Böszörményi Nagy Gergely.

Hozzátette: az MSZP az elmúlt húsz évben materiális, olykor szociális populizmusba hajló ígéretekkel tudta meghódítani a választóit, sokkal kevésbé azzal a fajta felvilágosult, progresszív kommunikációval, amelyet Gyurcsány Ferenc és az általa választott nemzetközi mintaképek követnek, ezért ellentmondás lehet a volt kormányfő politikai ambíciói és a magyar választói piac adottságai között.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk