INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Török Gábor: Nem volt még olyan párt, amelyre ennyien szavaztak volna

Infostart / InfoRádió
Alapvető változást hozott a magyar politikai életben az országgyűlési választások első fordulója - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politikai elemző. A Vision Politics vezetője szerint a Fidesznek jó esélye van a kétharmados többségre, de azt a győztes párt valószínűleg csak szűken szerzi majd meg.

Az idei választás az 1990-eshez hasonlóan jelentős változást hoz a magyar pártrendszerben: azóta nem mutatkozott ilyen alapvető változás a pártok támogatottságában - mondta az InfoRádiónak a Vision Politics vezetője. Török Gábor hozzátette: új pártok születtek meg és kerültek be a parlamentbe, az MSZP elveszítette négy évvel ezelőtti választóinak több mint a felét, közel 1,3 millió embert, és eltűnt két rendszerváltó párt.

Olyan változások történtek, amelyek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a 2010-es változás első fordulója jelentős fordulópont - hangsúlyozta a politikai elemző.

Szűken összejöhet a kétharmad

A Vision Politics vezetője elmondta: bár a Fidesz eredményei elmaradtak a az előzetes várakozásoktól, még az is hatalmas eredmény, amit elértek, hiszen 1990 óta nem volt olyan párt Magyarországon, amelyre ennyien szavaztak volna egy listás választáson, és amelynek esélye van arra, hogy akár az összes egyéni választókerületben nyerjen.

Török Gábor szerint a második forduló tétje az, hogy a Fidesz képes-e megszerezni a 206 mellé azt az 52 mandátumot, ami a kétharmadhoz szükséges. Az elemző szerint erre minden esély megvan, a párt többsége azonban így sem lesz magabiztos, így könnyen lehet, hogy az esetleges kétharmados módosításokhoz alkalmi vagy állandó partnert kell találnia.

LMP, a nagy meglepetés

A szakértő szerint a választás legnagyobb meglepetése a Lehet Más a Politika, amelybe "sok mindent beleláttak a választók", és amely menekülőutat jelentett azok számára, akik nem tudtak kire voksolni.

Miután a karaktere, programja, a jellege egyelőre nehezen megragadható, sokak számára - legyen akár zöldek, liberálisok, baloldaliak vagy konzervatívok - a kívánatos politikai erőt jelenteti. Az LMP a sikert nagyrészt annak köszönheti, hogy a választók számára a homályossága miatt alkalmas volt arra, hogy szabadon formálható legyen - magyarázta Török Gábor.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk