INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

Orbán: két hét alatt rendet teszünk

InfoRádió / MTI

Orbán Viktor szerint a parlamenti választás első fordulója az irányról szólt, arról, merre menjen Magyarország; a második forduló az egységről szól, arról, hogy az ország egységes lesz-e, vagy széthúzást mutat. A Fidesz elnöke hétfőn, nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minél nagyobb az egység, annál közelebb a siker. Orbán Viktor szerint vasárnap kiderült az is, hogy a magyar demokrácia stabil, a magyar demokrácia jól vizsgázott és megvédte saját magát.

Orbán Viktor sajtótájékozatója elején említést tett a "kis szavazatszámlálási malőrről", amely szerinte szegénységi bizonyítványt állított ki az országról, azt a képet mutatta, Magyarország szétesett, szétcsúszott, működésképtelenség határán egyensúlyozó ország.

"De ez nem szabad, hoyg elvegye a jókedvünket. Én már előre tekintek" - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki hangsúlyozta: a választás első fordulója az irányról szólt, arról, hogy merre menjen Magyarország. A második forduló az egységről szól majd, és minél nagyobb az egység, annál nagyobb a siker, a kilábalás. Minél egységesebb a parlament, annál gyorsabban vezetheti ki az országot a szorult gazdasági helyzetből - fogalmazott.

"Az én számomra a kérdés úgy hangzik, ad-e Magyarország felhatalmazást arra saját maga számára, hogy tovább menjen az úton, amelyre tegnap lépett" - jelentette ki Orbán Viktor.

A kérdésre, mikor alakulhat meg az új kormány, így válaszolt: "Még senki nem kért fel arra, hogy alakítsak kormányt. Még nem zárult le a szavazás, addig pedig illetlenség új kormányról beszélni. Ameddig egy embernek is van még lehetősége szavazni, tiszteletlenség erről beszélni" - hangsúlyozta.

A legfontosabb a versenyképesség

Azt azonban hangsúlyozta, hogy a következő kormány legfontosabb feladatának Magyarország versenyképességének nagyságrendekkel történő növelését tartja, úgy, hogy közben erősödjön a szociális biztonság. Egy, a vezetésével felálló kormány első gazdaságpolitikai intézkedései közé sorolta az adócsökkentést, a bürokrácia csökkentését és a korrupció elleni fellépést. Hozzátette: államreformot is végre akarnak hajtani.

A Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában nem a megszorítások állnak, hanem a gazdasági növekedés - hangsúlyozta Orbán Viktor. "Nem tudok semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani" - fogalmazott a Fidesz elnöke, aláhúzva: a cél a költségvetési hiány csökkentése, keretek között tartása, de kérdés, hogy mekkora ennek a mértéke.

Orbán Viktortól megkérdezték, mit  tart a kétharmadról? "Másképpen közelítem meg a kétharmadot, mint ahogy azt fel szokták tenni kérdésként. Ez egy technikai kérdés a számomra. De nekem, nekünk, minden magyar ember fontos, az is, aki az MSZP-ra, vagy a Jobbikra szavazott, vagy bármelyik másik pártra. Bizonyos fontos kérdések megoldásához egységre van szükség, s ezt keresem" - fogalmazott.

Nem pénzen vett biztonság

Orbán Viktor azt ígérte, hogy kormányon két hét alatt rendet tesznek az ország olyan pontjain, amelyek "ma még reménytelennek tűnnek".

A Fidesz elnöke a közbiztonsággal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: őrző-védő szolgálatokra, pénzért megvásárolható biztonságra nincs szüksége Magyarországnak. "Ez nem Latin-Amerika, ahol a biztonság a gazdagok kiváltsága" - tette hozzá.

Közölte: bár nem tudnak egy nap alatt felvenni háromezer rendőrt, ami egyébként szükséges volna, de már készen állnak azok az intézkedési tervek, amelyekkel az ország különböző pontjaira rendőröket fognak vezényelni. Ennek megvan a pénzügyi háttere is, és pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabály-változások - sorolta.

"Kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek" - jelentette ki.

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója, 1.rész
 
Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója, 2. rész
 
Németh Zoltán összeállítása
 
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018