eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hajnali negyed kettőig tartott a szavazás a XI. kerületben

Hétfő hajnali negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát az a választópolgár, aki hét órát várt arra, hogy igazolással a lakóhelyétől távol élhessen választójogával a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében; az országban utolsóként szavazó fiatalembert a választókerület egyéni képviselői mandátumát az első fordulóban elnyerő Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence egy üveg pezsgővel személyesen köszöntötte.

Ostoróczki Szabolcs, a budapesti Műegyetemen tanuló egri fiatal 719-es sorszámmal utolsóként várakozott arra, hogy leadhassa voksát a szavazókörben. Azt mondta, bár ismerte a választási eredményeket, úgy döntött, kivárja sorát, és él választói jogával. A fiatalembert pezsgővel köszöntő Rétvári Bence köszönetet mondott mindazoknak, akik hosszú órákon keresztül sorban álltak a voksolásra várva. Mint a képviselő hangsúlyozta, a köszönet minden várakozót megillet, függetlenül attól, kire adta szavazatát.

Az egyéni képviselői mandátumot 54,6 százalékkal elnyerő országgyűlési képviselő szerint elhibázott volt a döntés, hogy egy szavazókörben kellett szavazniuk az igazolással voksolóknak. A statisztikailag kiszámított 16 másodperc nem elegendő egy választóra - tette hozzá -, az öttagú szavazatszámláló bizottságot 20 tagúra kellett volna növelni ezekben a szavazókörökben, gyorsítva a szavazást, valamint több helyiséget biztosítani.

Főként egyetemista fiatalok várakoztak hosszú órákon át a szavazókörnek kialakított általános iskola épületében, akik miután szavaztak, távozóban az MTI tudósítójának azt mondták: azért várták ki a sorukat, hogy "megfricskázzák" a törvényhozókat, és megmutassák Európának, "okoskodással hogy lehet elbarmolni egy választást, és megkeseríteni egy választópolgár életét".

Egy Szabolcs megyei lány, aki a budapesti Corvinus Egyetemen tanul, azt mondta, azért állt a hat órán át sorba, mert úgy érzi, minden szavazat fontos, és amikor megtudták a választási eredményeket, "már dacból is maradt". A fővárosban a legtöbben, 2823-an, a XI. kerületben kívántak igazolással szavazni a 15. választókerület 19-es szavazókörébe tartozó alig ezer választópolgár mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×