INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

BBC: az MSZP "elképesztő" mértékű vereséget szenvedett

InfoRádió / MTI
Súlyos szocialista vereségként és határozott jobbratolódásként értékelik a hétfői londoni elemzések a magyarországi választások első fordulójának eredményeit.

A BBC hétfő hajnali budapesti helyzetelemzése szerint az MSZP "elképesztő" mértékű vereséget szenvedett.

Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója ugyanakkor "figyelemreméltónak" nevezte a Fidesz győzelmét, a Jobbikot pedig úgy jellemezte, hogy "az antiszemita és romaellenes retorikájáról" ismert párt "a semmiből emelkedett ki" az elmúlt néhány évben, és már a tavalyi európai parlamenti választásokon is 15 százalékot szerzett.

A Financial Times hétfő hajnalban megjelent első értékelése szerint Magyarország határozott jobboldali fordulat előtt áll, miután "a válságba belefáradt" választók földcsuszamlásszerű győzelemre segítették a Fideszt.

A londoni gazdasági-politikai napilap szerint a politikai eltolódás mértékét jelzi "a szélsőjobboldali radikális nacionalista párt", a Jobbik áttörése.

A Financial Times budapesti tudósítása szerint "még mindig visszhangzik a köztudatban Gyurcsány Ferenc 2006-os beismerése arról, hogy újjáválasztása érdekében hazudott a közfinanszírozás állapotáról". Emellett a magas szintű korrupciós botrányokkal és a rossz gazdaságirányítással kapcsolatos közdüh is hatékonyan segítette a szélsőjobbot - írta a brit napilap.

A Financial Times szerint a Jobbiknak a korrupció és "a cigánybűnözés" elleni energikus kampánya - amelyet "félkatonai gárdisták klánja" is segített - meghallgatásra lelt a befelé forduló választók körében.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap internetes kiadásán megjelent első értékelés szerint a Jobbik azzal tudott felemelkedni, hogy a mély válságot kihasználva, "Magyarországon hagyományos módon" ismét a zsidókat és a roma közösségeket tette meg bűnbakká a munkanélküliségért és a szegénységért.

A lap budapesti tudósítása kiemeli ugyanakkor, hogy a Jobbik választási előretörésének előzményeként egész Európában megugrott a szélsőjobb támogatottsága. A Telegraph szerint például Hollandiában Geert Wilders "keményen jobboldali, iszlámellenes" Szabadságpártja vezet, és a júniusi választásokon akár hatalomra is kerülhet.

Független londoni elemző házak is sokat foglalkoznak a Jobbik előretörésével és annak lehetséges következményeivel.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport még a választások előestéjén kiadott külön elemzésében például azt írta: a Jobbik erőteljes szereplése arra késztetheti a Fidesz-kormányt, hogy a radikálisabb reformlépéseket az őszi önkormányzati választások utánra halassza, mivel nyilván nem akarná népszerűtlen intézkedésekkel tovább növelni a Jobbik támogatottságát. Márpedig éppen a gyorsan - akár júniusban-júliusban - elinduló reformlendület az, amit a piaci szereplők, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU látni akar és el is vár - hangsúlyozták az Eurasia Group londoni szakértői.

A címlapról ajánljuk