eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor gyors kormányalakítással számol

Gyors, ütőképes kormányalakítással számol Orbán Viktor, aki szerint a jövő tavaszi átadás-átvételnek két ütemben kell lezajlania.

A Fidesz elnöke a büdzsét nyílt levélben bíráló közgazdászokkal való találkozó után elmondta: az átadás-átvételnél először gyorsan át kell venni a "folyó ügyeket", a "régi ügyeket" pedig ki kell megvizsgálni

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "addig nem veszünk át semmit, amíg az összes kétes ügy nincs kivizsgálva". Szerinte a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek a gazdasági élet szereplőinek bevonásával gyors leletet kell majd készítenie a költségvetés állapotáról.

Ezt követően kell majd eldöntenie, hogy a büdzsét módosítani kell, vagy újat kell benyújtani; a Fidesze elnöke azonban - mint mondta - ez utóbbira hajlik.

Kifejtette: a Fidesz középtávú, 2-3 éves gazdaságfejlődési pályát szeretne elrajzolni, ennek lesz hatása a költségvetésre; ehhez a pályához kell majd igazítani a "magyar gazdaság hajójának iránytűjét" a következő években.

Orbán Viktor kitért arra, hogy olyan európai gyakorlatokat tanulmányoz, amelyek a kiszámíthatóságot biztosítják több évre előre a gazdaságban.

Fix pontokhoz igazodó gazdasági tervezésre van szükség, de ez nem veszi el a képviselők jogát attól, hogy évről évre a konkrét tételeket megvitassák - közölte a pártelnök.

Orbán Viktor fiktív költségvetésnek nevezte a 2010-es büdzsét. A volt miniszterelnök azt mondta: arra kérte a szakembereket, hogy állítsanak össze egy olyan kiadványt, amelyből kiderülhet, hogy a szocialisták - mint fogalmazott - hogyan verik át az embereket, a külföldi befektetőket, és a nemzetközi szervezeteket.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök hangsúlyozta: 2010-ben a költségvetési hiány a kormány által prognosztizál 3,8 helyett 7 százaléknál is nagyobb lehet.

Hozzátette: a gazdaság visszaesése 2010-ben a tervezett 0,6 százalékkal ellentétben elérheti a 2-4 százalékot is, és az infláció is nagyobb lehet a vártnál, mert a kiadások alul-, a bevételek pedig felültervezettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×