INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán Viktor gyors kormányalakítással számol

InfoRádió / MTI
Gyors, ütőképes kormányalakítással számol Orbán Viktor, aki szerint a jövő tavaszi átadás-átvételnek két ütemben kell lezajlania.

A Fidesz elnöke a büdzsét nyílt levélben bíráló közgazdászokkal való találkozó után elmondta: az átadás-átvételnél először gyorsan át kell venni a "folyó ügyeket", a "régi ügyeket" pedig ki kell megvizsgálni

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "addig nem veszünk át semmit, amíg az összes kétes ügy nincs kivizsgálva". Szerinte a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek a gazdasági élet szereplőinek bevonásával gyors leletet kell majd készítenie a költségvetés állapotáról.

Ezt követően kell majd eldöntenie, hogy a büdzsét módosítani kell, vagy újat kell benyújtani; a Fidesze elnöke azonban - mint mondta - ez utóbbira hajlik.

Kifejtette: a Fidesz középtávú, 2-3 éves gazdaságfejlődési pályát szeretne elrajzolni, ennek lesz hatása a költségvetésre; ehhez a pályához kell majd igazítani a "magyar gazdaság hajójának iránytűjét" a következő években.

Orbán Viktor kitért arra, hogy olyan európai gyakorlatokat tanulmányoz, amelyek a kiszámíthatóságot biztosítják több évre előre a gazdaságban.

Fix pontokhoz igazodó gazdasági tervezésre van szükség, de ez nem veszi el a képviselők jogát attól, hogy évről évre a konkrét tételeket megvitassák - közölte a pártelnök.

Orbán Viktor fiktív költségvetésnek nevezte a 2010-es büdzsét. A volt miniszterelnök azt mondta: arra kérte a szakembereket, hogy állítsanak össze egy olyan kiadványt, amelyből kiderülhet, hogy a szocialisták - mint fogalmazott - hogyan verik át az embereket, a külföldi befektetőket, és a nemzetközi szervezeteket.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök hangsúlyozta: 2010-ben a költségvetési hiány a kormány által prognosztizál 3,8 helyett 7 százaléknál is nagyobb lehet.

Hozzátette: a gazdaság visszaesése 2010-ben a tervezett 0,6 százalékkal ellentétben elérheti a 2-4 százalékot is, és az infláció is nagyobb lehet a vártnál, mert a kiadások alul-, a bevételek pedig felültervezettek.


A címlapról ajánljuk