eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Elfogadta Benedek Fülöp lemondását a pénzügyminiszter - hírösszefoglaló

Elfogadta Benedek Fülöp lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztjáról a pénzügyminiszter. Kaposvárott örök nyugalomra helyezték a pécsi lövöldözés halálos áldozatát. Elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Azonnal elfogadta Benedek Fülöp lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztjáról a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a hivatali visszaélés miatt első fokon hozott döntés nem érinti az agrártárca volt szakállamtitkárának vagyonkezelői tevékenységét. Benedek Fülöp azután mondott le, hogy kedden hivatali visszaélés miatt nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 3 millió forintos pénzbírságra ítélte a Heves Megyei Bíróság. Az indoklás szerint 2006 decemberében Benedek Fülöp közbenjárására, jogellenesen vontak ki művelésből egy pákozdi ingatlant.

Alaptalannak tartja a jövő évi költségvetés kockázataira vonatkozó aggodalmakat a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában a 29 közgazdász büdzsét ellenző múlt heti nyílt levelére utalva megismételte: nem érti a kifogásokat, hiszen a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szerint is tartható a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél. A tárca vezetője nem ért egyet a bevételek alultervezésére vonatkozó állítással sem, mert több adónem esetében is - például az áfánál - folyamatosan nagyobb a vártnál a befolyó összeg.

Továbbra is kifogásolja a jövő évi költségvetésben az egyházakat érintő elvonásokat az Esztergom-Budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás az InfoRádióban úgy vélte: bár csak az év elején válik ismertté, hogy pontosan mennyi pénzből gazdálkodhatnak, de az eddigi adatok szerint egyebek mellett rosszabb állapotba kerülhetnek a katolikus egyház épületei, mert karbantartásra semmilyen céltámogatás nem szerepel a 2010-es büdzsében.

Kaposvárott örök nyugalomra helyezték a pécsi lövöldözés halálos áldozatát. Dékány Miklós 19 éves gyógyszerészhallgatót múlt csütörtökön egyik csoporttársa lőtte le a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében. Az első éves egyetemistát Márton István esperes, Reőthy Ferenc, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója és Németh Péter, az egyetem orvostudományi karának dékánja búcsúztatta. A 23 éves ámokfutó fegyverével egy csurgói hallgatót életveszélyesen, egy laboránsként dolgozó férfit és egy takarítónőt súlyosan megsebesített.

A köztársasági elnök szerint Japán segíthet Magyarországnak az egyoldalú, oroszországi energiafüggőség csökkentésében. Sólyom László azután beszélt erről, hogy Tokióban tárgyalt Hatojama Jukio japán miniszterelnökkel. Az államfő úgy fogalmazott: a függőség mérséklésében a megújuló energiák, az energiatakarékosság, és -hatékonyság, illetve a tárolás területén számít a japán technikára és beruházásokra. Sólyom László Akihito császár meghívására szerdán érkezett négynapos hivatalos látogatásra Japánba.

A Fidesz elnöke szerint kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokra van szükség Kínával. Orbán Viktor azt mondta: ez a magyar nemzetgazdaság és a társadalom érdeke is. A volt miniszterelnök Pekingben beszélt erről, ahol a Fidesz hivatalosan is felvette a kapcsolatot a Kínai Kommunista Párttal. Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy az országért felelősséget viselő párt nem teheti meg, hogy nem épít kapcsolatokat Kínával és Ázsiával.

A hozzátartozókkal történt egyeztetés után hivatalosan kezdeményezte a Szecsuanban eltűnt 4 magyar hegymászó keresésének leállítását a pekingi magyar külképviselet. Sárközy Péter főkonzul elmondta: a külügyminisztérium és az eltűnt alpinisták családtagjai közötti megbeszélést követően a pekingi magyar nagykövetség jegyzékben köszönte meg a kínai fél eddigi segítségét.

Eddig több mint 20 NATO-ország jelezte, hogy csatlakozik az Egyesült Államok afganisztáni csapaterősítési stratégiájához - közölte az atlanti szövetség szóvivője. James Appathurai Brüsszelben azt mondta: a tagállamok már több mint 5 ezer fős felajánlást tettek. Barack Obama amerikai elnök kedden közölte, hogy az Egyesült Államok újabb 30 ezer katonát küld Afganisztánba.

Életének 66. évében elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője. Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. 1966-ban végezte el a Színház-, és Filmművészeti Főiskolát, majd 1968-ban rendezői diplomát kapott. Jelentősebb színházi rendezései közé tartozik az István, a király, a Csongor és Tünde, 2005-ben ő rendezte A gyertyák csonkig égnek című játékfilmet, szerepelt a többi között a Koppányi aga testamentuma és a Barbárok című filmben is.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×