eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A kormányfő szerint válságbüdzsé, a Fidesz szerint visszalépés a költségvetési tervezet - hírösszefoglaló

A kormányfő válságbüdzsének nevezte a parlament előtt lévő költségvetési tervezetet, a Fidesz szerint a javaslat egyenlő a visszalépéssel. Még mindig életveszélyes állapotban van a budapesti Semmelweis Egyetem klinikáján a H1N1-es vírus okozta fertőzés szövődményeivel kezelt két kismama. Iránban tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét hagyta jóvá a kormány.

A kormányfő szerint a válságnak akkor lesz vége, amikor el kezd növekedni a foglalkoztatás. Bajnai Gordon a nol.hu internetes lapnak úgy fogalmazott: a visszaesés mértéke már lassul, de az ország még nincs túl a mélyponton. A kormányfő a jövőévi költségvetés hétfői parlamenti vitája előtt azt mondta: ez egy válságbüdzsé, amely mindenkitől áldozatot kér, de nem elviselhetetlent. Hozzátette: a képviselők előtt fekvő tervezet egy olyan javaslat, amely vasbeton alapokat épít a 2011-től induló magyar növekedés alá. Bajnai Gordon emlékeztetett: a következő kabinet tagjai legalább ötmilliárd eurónyi hiteltartalékkal gazdálkodhatnak és hozzátette: nekik kell dönteniük az IMF-hitel meghosszabbításáról, amely szerinte indokolt lehet. A Fidesz korábban óriási visszalépésnek nevezte a jövőévi költségvetési tervezetet, amelynek elfogadása szerintük beláthatatlan következményekkel jár. Cser-Palkovics András a párt helyettes szóvivője úgy vélte: a jövő évi büdzsé valószínűleg csak néhány hónapig maradhat hatályban, mert alkalmatlan az ország problémáinak kezelésére.

Jelentősen csökkent az újonnan felvett lakáscélú hitelek állománya az év első 9 hónapjában; a piac 58 százalékkal esett vissza. Míg tavaly január elejétől szeptember végéig 643 milliárd forint új lakáshitelt közvetítettek ki a bankok, addig az idén szeptember végéig az újonnan folyósított lakáshitelek összege 268 milliárd forintot tett ki. Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: jelentősen módosult az idén a lakáscélú hitelek deviza-összetétele is. Hozzátette: míg tavaly mindössze 12 százalékot tettek ki a forintban felvett lakáskölcsönök, addig ebben az évben a lakáscélú forinthitelek aránya 36 százalékra emelkedett. Az euró alapú kölcsönök aránya 46 százalékot, a svájci frank alapúaké pedig 17 százalékot mutat az idén, miközben tavaly a lakáscélú kölcsönök döntő hányadát svájci frankban nyújtották a kereskedelmi bankok.

Hétfőtől egy hétig tanítási szünet lesz a székesfehérvári Comenius Általános Iskolában az influenza járvány miatt. Almási Ferenc, a térség tiszti főorvosa azután jelentette be ezt, hogy az intézmény egyik tanulójának szervezetében kimutatták a H1N1-es vírust. Az alsó tagozatos kisfiút kórházban ápolják. Hozzátette: az egyik bölcsőde bezárását is javasolta a hiányzók magas száma miatt.

Még mindig életveszélyes állapotban van a budapesti Semmelweis Egyetem klinikáján a H1N1-es vírus okozta fertőzés szövődményeivel kezelt két kismama. Gál János, az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója elmondta: a várandós nőket tüdőgyulladással kezelik, állapotuk stabil és kis mértékben javult az elmúlt napokhoz képest. Tegnap a TV2 számolt be arról, hogy egy, a terhesség 21. hetében lévő kismamát egy speciális, eddig Magyarországon még soha nem végzett műtéttel lényegében újra kellett éleszteni. Gál János ma azt közölte, hogy a nőt még mindig géppel lélegeztetik. Valószínűleg a H1N1 okozta betegség szövődményei miatt kezelnek egy várandós nőt Szegeden is, a tegnapi sajtóhírek szerint ő is életveszélyes állapotban van. A magzatok állapotát mindhárom esetben folyamatosan figyelik az orvosok.

Szaúd-Arábiában már 5 halálos áldozata van az új típusú influenzának a mekkai zarándoklaton. Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint eddig 73 embert fertőzött meg a H1N1-es vírus és több mint 2 millióan kaptak védőoltást a kórokozó ellen.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a világ országainak az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére vonatkozó eddigi vállalásai nem elegendőek. José Manuel Barroso a holnap kezdődő EU-kínai csúcstalálkozó helyszínén nyilatkozott a témáról, egy héttel az ENSZ koppenhágai klímaértekezlete előtt. Hangsúlyozta: a minimális cél akkora csökkenés elérése lenne, amely megakadályozná, hogy a légkör átlagos hőmérséklete a jövőben 2 vagy több Celsius-fokkal az iparosítás előtti átlaghőmérséklet fölé emelkedjen. Emlékeztetett arra: minden államnak van valami méltányolható oka, hogy miért nem tesz többet, ám ilyen módon nem lehet elérni a szükséges eredményt.

Iránban tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét hagyta jóvá a kormány - jelentette be a teheráni állami rádiós és televíziós társaság. A kabinet, Mahmúd Ahmadinezsád elnökletével tartott mai tanácskozásán úgy döntött, hogy öt létesítmény építését azonnal, további ötét pedig két hónapon belül megkezdik. Az iráni kormány szerdán tárgyal annak lehetőségéről, hogy az ország maga dúsítsa 20 százalékosra, vagyis az atomerőművek működtetéséhez szükséges szintre uránkészletét. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország szerint a terv komoly aggodalomra ad okot és Teherán az új urándúsítók megépítésével súlyosan megsértené nemzetközi kötelezettségeit.

Bűnmegelőzési akciót tart az év végéig a rendőrség a főváros nagyobb bevásárlóközpontjaiban, karácsonyi vásárokon és nagy forgalmú aluljárókban a rablások, zseblopások és autófeltörések megakadályozására. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: mától naponta 150-160 rendőrrel több lesz az utcákon.

Nagykarácsonyban megnyílt a Szeretetposta. A Magyar Posta az idén már 21. alkalommal várja kis és nagy ügyfeleit, hogy karácsonyi bélyegzővel láthassa el a leveleket és a képeslapokat. A hagyományoknak megfelelően az ünnepi küldeményeket minden héten más-más grafikájú lenyomattal továbbítják. Az idei bélyegzőket Baticz Barnabás grafikus tervezte, és a korábbiaktól eltérően nem feketék, hanem zöldek.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×