INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Iskolában tanulják kezelni a pénzt

Infostart / InfoRádió
Hatvanegy középfokú oktatási intézmény kapott "Pénziránytű iskola" címet. A rendszerhez csatlakozó középiskolák kiemelt feladata a gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatása.

A gazdasági fejlődést visszaveti, ha egy ország lakossága nincs tisztában az alapvető gazdasági-pénzügyi fogalmak jelentésével, nem tudja értelmezni az ilyen információkat, felmérni a hatásukat, és ennek fényében felelős, tudatos döntést hozni - mondta a Pénziránytű iskolai cím átadóján a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Simor András szerint csak az iskolai oktatáson keresztül juthat hozzá mindenki egyenlő eséllyel ezekhez az ismeretekhez.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy a tárca régóta kiemelt feladatának tekinti, hogy minél nagyobb teret biztosítson az ilyen irányú ismeretek elsajátításának. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az oktatásban hozott minden intézkedésnek csak hosszú távon érződik a hatása.

A hálózat létrehozásában szerepet játszó Tudatos Pénzügyekért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Várhegyi Éva elmondta: szeretnék, ha néhány éven belül 250-300 középiskola csatlakozna a programhoz, illetve ha az az általános iskolákban is elterjedne.

A pénzügyi szemléletformálást elősegítő projekt kidolgozása 2007 tavaszán kezdődött, a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde szakemberei, valamint gyakorló pedagógusok ekkor összeállítottak egy alap-ismereteket tartalmazó oktatási anyagot, amelynek a helyi tantervbe való beillesztése a csatlakozó intézmények feladata.

2008-ban 25 középfokú iskolában kezdődött a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása, az idei tanévben pedig összesen 61 iskola vesz részt a programban.
A címlapról ajánljuk