eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Bajnai szerint folytatni kell a válságkezelést - a nap legfontosabb hírei

A kormányfő szerint a következő kabinetnek is folytatnia kell a válságkezelést. A költségvetési elvonások várható hatásaira kívánják felhívni a figyelmet a szombati Kossuth téri tüntetést szervező fideszes önkormányzati vezetők. Újabb, Magyarországon elhunyt beteg szervezetében mutatták ki a H1N1-es vírust. A nap legfontosabb hírei.

A miniszterelnök szerint bárki is alakít kormányt jövőre Magyarországon, ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az állam egy egészséges, a józan észen alapuló gazdálkodást folytasson. Bajnai Gordon a német vállalatvezetőkkel folytatott frankfurti megbeszélései után magyar újságíróknak azt mondta: a következő kabinetnek nincs más választása, mint a válságkezelő program folytatása. A kormányfő a Deutsche Bank székhelyén tájékoztatta a pénzintézet és a nagyvállalatok vezetőit a magyar válságkezelés eddigi eredményeiről.

Az egészségügy, a kistelepülések, a gyermekétkeztetés finanszírozási gondjaira, valamint a fogyatékkal élők nehézségeire akarják felhívni a figyelmet azok a fideszes önkormányzati vezetők, akik szombatra a fővárosi Kossuth Lajos térre hirdettek tüntetést. Erről Kovács Zoltán, Pápa polgármestere beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. Közben Varga Zoltán önkormányzati miniszter az InfoRádióban kijelentette: jövőre nem 120, hanem 70-75 milliárd forintos elvonással kell számolniuk a helyhatóságoknak.

A pénzügyminiszter szerint a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a távhő áfája a legalsó áfakulcsba kerüljön, de ehhez az eddiginél is nagyobb fegyelemre van szükség a jövő évi költségvetés tárgyalásánál és elfogadásánál. Oszkó Péter az e témában adott korábbi nyilatkozatáról azt mondta: félreérthetően fogalmazott. A pénzügyi tárca vezetője egy csütörtök reggeli tájékoztatón azt mondta: veszélybe került a távhő áfájának jövő évi csökkentése, mert a kórházaknak átcsoportosított pluszforrás olyan tartalékokat érint, amelyeket a távhő áfa-csökkentésére különítettek el.

A gyermekétkeztetés ideivel megegyező mértékű finanszírozásához a 2010-es költségvetés önkormányzati fejezetében is forrást kell találni, valamint a tartalékhoz is hozzá kell nyúlni - közölte az önkormányzati miniszter. Varga Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón nem mondott konkrét számot arról, hogy mekkora pluszforrás szükséges ahhoz, hogy jövőre is 65 ezer forint maradjon fejenként a normatíva.

Várhatóan a jövő hét elején teszi közzé a közlekedési tárca, hogy mely vasúti szárnyvonalakon nem járnak a vonatok a jövő évtől. A közlekedési miniszter az InfoRádióban azt mondta: a közösségi közlekedés reformjának célja, hogy fenntartható legyen a MÁV és a Volán társaságok működése. Hónig Péter hangsúlyozta: a vonalbezárásokra az alacsony forgalom és a párhuzamosságok miatt van szükség.

A Magyar Bankszövetség új elnöke szerint tovább mélyítheti a recessziót a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat. Erdei Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: szükség lehet egyfajta szűkítésre, a hitel és az érték arányának korlátozására, de ilyen szigorú összefüggés a jövedelmekkel nem indokolt. Az MKB elnök-vezérigazgatója hozzátette: a kezdeményezés megnehezíti a lakossági hitelezést és kevesebben jutnának például lakáshitelhez.

Újabb, Magyarországon elhunyt beteg szervezetében mutatták ki a H1N1-es vírust - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a fiatal nő szeptember elején, ideggyógyászati panaszok miatt került kórházba, ahol rosszindulatú agyi áttétet állapítottak meg nála. A beteget kezelték, ennek ellenére elhunyt, és a boncoláskor szervezetében megtalálták az új influenza vírusát. Orosi Piroska, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának tanszékvezetője közölte: a beteg intézményükben halt meg, és nem voltak influenzás tünetei.

A szlovéniai magyar, illetve magyarországi szlovén kisebbség helyzetéről, a két ország villany- és gázvezetékeinek összekapcsolásáról, valamint a környezetvédelemről tárgyalt a szlovén és a magyar államfő a szlovéniai Brdóban. Danilo Türk és Sólyom László a találkozó után szükségesnek nevezte a határ menti területek fejlesztését.

A magyar kormány szükségesnek tartja és szorgalmazza, hogy a többnyelvű tanítás támogatása kiemelt figyelmet kapjon az UNESCO munkájában. Erről az oktatási és kulturális miniszter beszélt az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezetének 35. ülésszakán elmondott beszédében. Hiller István az UNESCO új főigazgatójával, Irina Bokovával folytatott párizsi megbeszélésén arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak fontos célja a magyar nyelv megőrzése a határokon túl.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×