eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Raskó György szerint működőképes az EU agrártámogatási rendszere

Raskó György agrárközgazdász szerint a köztársasági elnök tévesen érvel az Európai Unió új agrártámogatási rendszerét, az SPS-t átvevő magyar törvénnyel kapcsolatban. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az Alkotmánybíróság tekintettel van Sólyom Lászlóra, mint egykori alkotmánybírósági elnökre, és ezért halogatja a döntést az államfő kifogásait tartalmazó beadványról.

A kormány már ígéretet tett arra az Európai Uniónak, hogy 2010-ben Magyarország is belép az új agrártámogatási rendszerbe, amelynek értelmében a támogatást az kapja, aki 2006-ban művelte a földet. Így azok a tulajdonosok, akik bérbe adták a földjüket, elesnek a támogatástól.

Ez akkor is így van, ha a bérleti szerződés lejárt, ugyanis a törvény szerint elválasztják a támogatást a termeléstől, és a bérleti szerződés lejárta után a földtulajdonos támogatás nélkül kapja vissza saját termőföldjét.

Sólyom László köztársasági elnök emiatt még tavaly novemberben az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt, a testület azonban már kilenc hónapja nem döntött arról, holott Raskó György szerint ebben az ügyben sürgősséggel kellett volna határozatot hoznia.

Az államfő álláspontja szerint a támogatási jog önállósítása végeredményben csökkenti a haszonbérbe adott termőföldek forgalomképességét és forgalmi értékét, hiszen a támogatási jog a termelőt, és nem a tulajdonost illeti. Sólyom László szerint ez önmagában nem szükségszerűen alkotmányellenes, de a jogbiztonság megkövetelné, hogy a földtulajdonosok a földjük haszonbérbe adásakor tisztában lehessenek annak következményeivel, és ennek megfelelően
szerződjenek.

Az államfő szerint a törvény ennek a követelménynek nem felel meg, mivel múltbeli időponthoz köti a támogatási jogosultság egy részét. Ez az államfő szerint sérti a jogbiztonságot.

Emellett a köztársasági elnök aggályosnak találta azt is, hogy a törvény hátrányosan érinti azokat a mezőgazdasági termelőket, akik 2006 után léptek piacra vagy szereztek új termőterületet.

Az agrárközgazdász úgy véli: az AB azért nem dönt, mert tekintettel van a testület egykori elnökére, Sólyom Lászlóra.

Az Alkotmánybíróság korábban azt közölte: ősszel tűzi napirendre a kérdést, miután beszerezte a döntéshez szükséges szakértői anyagokat.

Raskó György szerint jövőre már nem lesz kellő politikai támogatása az átállásnak, így az vagy nem történik meg, vagy csak jelentős belpolitikai viharok között.

Raskó György arról is beszélt, hogy az európai uniós csatlakozás előtti állapothoz képest sokat romlott a magyar mezőgazdaság helyzete, mert az uniós támogatások beépültek a föld bérleti díjába, így azok a földtulajdonosokhoz kerülnek, nem pedig a termelőkhöz.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×