eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lemondásra szólította fel az egészségügyi tárca vezetőjét a Fidesz - napi hírösszefoglaló

Lemondásra szólította fel az egészségügyi tárca vezetőjét a Fidesz; a minisztérium szerint nem vonnak ki forrásokat az ágazatból. Azonnali előre hozott választást követeltek a budapesti kormányellenes demonstráción. Riasztást adott ki holnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat a várhatóan magas UV-B sugárzás miatt

Lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert a Fidesz, mert szerinte a kormány a finanszírozás átalakításával összesen 60-70 milliárd forintot akar kivonni az ágazatból. A fideszes Pesti Imre azt mondta: a tervezett változtatásokkal a kormány vissza akarja hozni a fizető egészségügyet, és kórházak bezárását, illetve privatizációját készíti elő. Hozzátette: Székely Tamás egészségügyi miniszter megszegte vállalását, miszerint nem járul hozzá újabb nagyobb forráskivonáshoz, ezért távoznia kell. Válaszában az egészségügyi tárca azt közölte: az egészségbiztosító 14 milliárd forinttal többet fizetett ki az első fél évben az intézményeknek, szolgáltatóknak, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A többletkifizetésből a minisztérium szerint az következik, hogy a probléma nem a rendelkezésre álló forrásokból adódik, hanem abból, hogy egyes intézmények indokolatlan mértékben túllépték a teljesítmény-keretüket.

Az MSZP elnöke szerint szükséges a szocialista párt további modernizálása, de ezt nem felülről diktált, kioktató modell alapján kell végrehajtani. Lendvai Ildikó a Vasárnapi Híreknek adott interjúban arról beszélt, hogy a hagyományosan alulról szerveződő baloldalnak vissza kell térnie ehhez a karakterjegyhez. A pártelnök a jövő évi országgyűlési választásokkal összefüggésben azt mondta: az MSZP célja, hogy erős és meghatározó párt maradjon. Lendvai Ildikó szólt arról is: bízik benne, hogy nem jön létre szövetség a Fidesz és a Jobbik között.

Azonnali előre hozott választást követeltek a Civil Összefogás Fórum által meghirdetett kormányellenes demonstráció szónokai a budapesti Hősök terén. Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke azt mondta: ha azonnali hatállyal nem oszlatják fel a parlamentet és nem írják ki az előre hozott választásokat, akkor országos sztrájkot és polgári engedetlenséget hirdetnek. Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum alapítója és egyik szóvivője a demonstráció végén, a Kossuth téren úgy fogalmazott: a Fidesz és a Jobbik nem egymás ellenségei, a nemzeti célok érdekében össze kell fogniuk.

Együttműködési megállapodást kötött a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és több más radikális szervezet Szegeden. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: a nemzeti oldal hagyományosan sokszínű, de céljuk közös: erős Magyarországot és erős magyar nemzetet szeretnének. Hangsúlyozta: a koalícióval a szerintük már az idén sorra kerülő előre hozott választásra készülnek.
Több városban is a haláltáborokba és munkaszolgálatra hurcolt zsidó áldozatokra emlékeztek a holokauszt 65. évfordulója alkalmából. A zalaegerszegi megemlékezésen Siklósi Vilmos, a helyi zsidó hitközség elnöke arról beszélt, hogy a kirekesztés és a zsidók szisztematikus irtása miatt ma is sokan félnek attól, hogy teret kap a gyűlöletkeltés Magyarországon. Megemlékezéseket tartottak Salgótarjánban és Egerben is.

Riasztást adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat a várhatóan magas, 8,1-es erősségű UV-B sugárzás miatt. A tájékoztatás szerint az UV-B értékek különösen a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehetnek magasak, normál bőrtípus esetén már 15 perc napon tartózkodás is elég a leégéshez.

Hétfőtől kerül forgalomba az új, 200 forintos érme, amely a Lánchidat ábrázolja. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a kétszázas bankjeggyel még november közepéig lehet fizetni. A kétfajta ötvözetből álló új érméből az év végéig 71 millió példányt gyártanak.

Az amerikai pénzügyminiszter szerint egyelőre korai lenne enyhíteni a gazdasági növekedést ösztönző programokon. Timothy Geithner erről a G8-csoport olaszországi találkozóján beszélt. A nyolc legjelentősebb gazdasági hatalom pénzügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a következő időszakban a munkanélküliség további mélyülésére kell számítani még akkor is, ha megindul a lassú termelési növekedés.

A béketárgyalások feltételek nélküli újrakezdésére szólította fel az izraeli miniszterelnök a palesztinokat. Benjámin Netanjahu közölte: kész elfogadni a palesztin állam létrehozását, ha Izrael nemzetközi garanciákat kap arra, hogy annak nem lesz hadserege. A kormányfő ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe, és befagyasszák a zsidó telepek építését a megszállt területeken.

Megkérdőjelezhetetlennek nevezte az iráni elnökválasztás eredményét az újjáválasztott államfő. Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta: a voksolás - a tömeges választási csalással kapcsolatos vádak ellenére - tiszta volt. Fő riválisa fellebbezést nyújtott be az elnökválasztás eredménye ellen, és annak érvénytelenítését követelte. Mir Hoszein Muszavi hívei többször is összecsaptak a rendőrökkel Teheránban. A zavargásokban 3 ember meghalt, több tiltakozót őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×