eur:
389.63
usd:
362.09
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

DNS-teszttel keresik majd Tutanhamon szüleit

"A panasztestületet kevés foggal és karommal látta el a jogalkotó". Budapesten minden közterület-használati engedélyről egy ember, Demszky Gábor főpolgármester döntene. DNS-teszttel keresik majd Tutanhamon szüleit. Címek a lapokból.

 A Népszabadság mai számában közli a Független Rendészeti Panasztestület elnökével készült interjút. Kaltenbach Jenő a lapnak elmondta: sokszor indokolatlanul nagy területre vezetik be az intézkedéseket a rendőrök. A volt kisebbségi ombudszman által elnökölt panasztestület igencsak magyarosra sikeredett: kis létszámú, tekintélyt parancsoló jogosítványai nincsenek, nem nyomozhat, információt csupán csak kérhet a rendőrségtől, melynek működését ellenőrzi. Kaltenbach Jenő elmondta, hogy tiszában van azzal, hogy a panasztestületet kevés foggal és karommal látta el a jogalkotó, de már a puszta léte is nagy eredmény. Összességében a rendőrség tisztában van azzal, hogy szüksége van a panasztestületre, a panasztestület léte és sikere pedig velük szemben is növelik a közbizalmat.

A Magyar Nemzet mai számában teljhatalommal rendelkező főpolgármesterről ír. Budapesten minden közterület-használati engedélyről egy ember, Demszky Gábor főpolgármester döntene, ha a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elfogadja az erről szóló rendelettervezeteket. Ughy Attila, a városképvédelmi bizottság fideszes elnöke szerint ez a döntés a demokrácia lábbal tiprása. Horváth Gyula a városképvédelmi bizottság MSZP-s alelnöke pedig átgondolatlannak tartja az elképzelést.

Az index.hu írása szerint DNS-teszttel keresik majd Tutanhamon szüleit. Az egyiptomi régészek genetikai vizsgálattal próbálják ugyanis kideríteni, hogy kik is voltak valójában az uralkodók felmenői. A tervek szerint Tutanhamon múmiáját röntgennel is megvizsgálják, és ezek alapján próbálják rekonstruálni a lehetséges felmenők arcvonásait. A vizsgálatok nagy részét a Királyok Völgyében végzik, ahol mumifikálták az uralkodót.

A Világgazdaság mai írása szerint térségünket sújtják legjobban a leépítések.
6,5 - 7,4%-os munkanélküliségi rátát jósol erre az évre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet.
Eszerint 2007-hez képest közel 60 millió fővel is duzzadhat az állástalanok tábora. Magyarország, illetve a szomszédos országok kilátásai kifejezetten rosszak, hiszen a térségben az 1,1 - 1,7%-os világátlagnál jóval nagyobb mértékben csökkenhet a foglalkoztatottak száma. A leépítési hullámok javán valószínűleg még Magyarországon sem vagyunk túl, ahol az Eurostat áprilisra 9,6%-os munkanélküliséget jelzett. A kormány a pénteken Brüsszelnek megküldött konvergenciajelentésében úgy számolt, hogy a munkanélküliségi ráta az idén elérheti a 10%-ot.

A Napi Gazdaság írása szerint jelentősen zsugorodott májusban az autópiac. Az idei év legbrutálisabb csökkenését jelezték ugyanis a személyautók és kishaszongépjárművek forgalomba helyezésének adatai. Az elmúlt hónapban 64,2%-kal kevesebb új gépkocsit vettek használatba, mint tavaly ilyenkor. A Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke szerint idén 85 ezer személygépkocsi és 15-20 ezer kishaszongépjármű találhat gazdára Magyarországon.

A portfolio.hu felteszi a kérdést: összezuhanhat a tőzsdei forgalom? Benn Steil egy londoni konferencián kifejtette: a részvénypiaci forgalom 20 %-kal zuhanhat, ha a gazdaság és ezzel együtt a pénzügyi szektor stabilizálódik. Számításai szerint ez Amerika vonatkozásában azt jelentené, hogy naponta 2,5 milliárd darabbal kevesebb részvény cserélne gazdát. A londoni értéktőzsde vezetője viszont ugyanezen a konferencián ellentmondott. Szerinte ugyanis nem feltétlenül kell esnie a forgalomnak a gazdaság talpra állásával, a volumencsökkenést náluk ellensúlyozhatják az emelkedő árfolyamok is, az amerikai tőzsdékkel ellentétben ugyanis az ő díjszabásuk nem darabszám, hanem érték alapján fogalmazódott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×