eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Amerikában a Földet körülgyalogló Ivanics-testvérek

Az Egyesült Államokban, Floridában folytatják békeküldetésüket a Földet körülgyalogló magyar Ivanics testvérek - adta hírül a floridai Orlando Sentinel című újság.

A lap terjedelmes tudósításban számolt be a két vajdasági fiatal, a 32 éves Ivanics Ferenc és öccse, a 27 éves István több éves túrájáról.

A testvérpár eddig 8425 kilométert gyalogolt le; Marokkóban skorpiók között aludtak, a Nyugat-Szaharában aknák, Floridában, az Everglades parkban alligátorok közelében pihentek meg.

Föld körüli kalandjuknak 2007 júliusában vágtak neki Szerbiából azzal a céllal, hogy békét, barátságot és testvériséget hirdessenek, amerre járnak. Üzenetük nem egészen a háborúellenesség, nem is politikai vagy vallásos. Azt vallják, apró lépéseket kell tenni egy nagyon hosszú úton. "Könnyű ujjal mutogatni és azt mondani, hogy más ne tegyen így... Először magadat kell vizsgálni" - fogalmazott Ivanics Ferenc kétnapos orlandói pihenőjük idején.

A testvérek 25 ezer mérföldes útjuknak már több mint az egyötödét letudták. A küldetés számításuk szerint 6 évet vesz igénybe, naponta 15-25 mérföldet gyalogolnak.

Útjukat barátaiktól kapott 200 dollárral a zsebükben kezdték. Vándorlásuk során időnként megállnak, hogy kisebb csoportokkal beszélgessenek küldetésükről. Hallgatóik néha pénzzel, étellel segítik őket, bár ők nem kérnek adományt. Spanyolországban négy hónapot vesztegeltek, mire barátaik pénzt szereztek nekik, hogy átrepülhessenek Amerikába; a válságban levő spanyol gazdaságban nem találtak munkát.

A palicsi származású testvérek elmondták, hogy otthonukban, Szerbiában, az utcában, ahol laknak, még háború idején is béke van a sokféle nép között. "Ha háború van is, az ember szívesen rendez egy kerti partit, megiszik egy sört a szomszédjával, és ha cukorra van szüksége, át kell menjen a szomszédhoz. A mi utcánkban békében élnek ezek a nemzetek" - mondta az idősebbik fivér.

Az Ivanics testvérek egyszerűen élnek, mindenüket hátizsákjukban viszik magukkal, sátorban alszanak. Floridában meglepte őket az amerikaiak nagylelkűsége. Az Everglades parknál egy seriffhelyettes külön engedélyt kért, hogy a fáradt gyaloglók egy magánterületen megpihenhessenek, majd sajtburgert vitt a béke hirdetőinek.

A magyar gyaloglók eredeti tervük szerint az Egyesült Államok nyugati partját Los Angelesnél érik el, ahonnan Közép-, majd
Dél-Amerika felé veszik az irányt. Limában hajóra szállnak, és Sydneybe mennek. Ázsiában ellátogatnak Indiába, majd egy rövid tengeri utazást követően az Arab-félszigeten és Törökországon keresztül térnek vissza Európába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×