eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A cél: ne menjenek nyugdíjba a rendőrök

Aláírta az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője azt a miniszteri rendeletet, amelyik lehetővé teszi, hogy a rendőrök havi 50 ezer forintos pluszjövedelemért maradjanak a pályán, és ne menjenek nyugdíjba. Draskovics Tibor így vetne véget annak a gyakorlatnak, hogy egy rendőr 42 évesen elmegy nyugdíjba a fizetésénél több pénzért. A szakszervezet szerint még az emeléssel is magasabb lesz a nyugdíj.

 Hosszú és heves vitáktól sem mentes egyeztetések után megszületett az a miniszteri rendelet, amelyik lehetővé tenné, hogy pluszpénzért cserébe a nyugdíjba készülő rendőrök még maradjanak a pályán. Ennek részleteiről még az ORFK májusi parancsnoki állománygyűlése után beszélt újságíróknak Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter.

"Vannak több mint 4000-en, akik már több mint 25 éves szolgálati idővel rendelkeznének, de még jó erőben vannak, 5-15 évig szolgálnának. Ezt szolgálná az a havi 50 ezer forintos - mai körülmények között - nem lebecsülendő pótlék, amit azok kaphatnak, akik vállalják a legalább 5 éves többletszolgálatot. Ez pluszpénz. ha mindenki igénybe veszi, ez kétmilliárd forintot jelent egy évben" - mondta.

A szabályok szerint tehát a rendőrök egy nyilatkozatban vállalhatják, hogy 25 évnyi szolgálati idő után 5 évet, 30 évnyi szolgálat után pedig 3 évet még a pályán maradnak, ezért cserébe havi bruttó 50 ezer forinttal nő a járandóságuk.

Viszont egy összegben vissza kell fizetniük a megkapott pénzt, ha időközben úgy döntenek, vagy úgy alakul, hogy mégsem tudnak a pályán maradni. Szél József, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke szerint ez is visszatartó erő, az InfoRádiónak viszont azt mondta, a fő gond azonban az összeggel van.

"Ez egy bruttó 50 ezer forint, ami nettó körülbelül 25-27 ezer havi jövedelemnövekmény. de tudni kell azt is, hogyha ma egy rendőr nyugdíjba megy, akkor a nyugdíjuk a fizetésükhöz képest jelentősen több. több, mint amit ezzel az 50 ezer forinttal kaphatnak. Ha a kérdés úgy merül fel, hogy ugyanazért a pénzért kockáztatja az életét, vagy elmegy nyugdíjba, akkor mit fog választani?" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mekkora béremelés kellene ahhoz, hogy ne érje meg nyugdíjba menni, Szél József azt mondta, itt nemcsak az összegekről van szó, hanem a hivatástudatról is. Mindezzel együtt a szakszervezet elnöke úgy tudja, a rendőrök zöme nem fogja igénybe venni a lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×