eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A fán aszalódnak meg a gyümölcsök

Az elmúlt napok esőzése még csak arra volt elég, hogy elverje a port a földeken, az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségből kétszáz milliméternyi hiányzik - írja a Népszabadság.

A gazdák, ahol tudnak öntöznek, azonban kevés az ilyen célra használható víz az országban. Eddig még nem minősítette aszály sújtotta területnek az ország egészét vagy bizonyos részeit az agrártárca, de több szakember szerint az őszi kalászosok termésmennyisége a tavalyinak csupán fele lehet. A száraz melegben a gyümölcsök már a fán megaszalódnak ott, ahol nem tudnak öntözni.

A Magyar Nemzet azt írja: a gyest már lerövidítette a Bajnai-kormány, a kétéves gyerekek elhelyezéséről azonban még csak most kezdenek ötletelni. A szükséges 25 ezer helyett jelenleg csupán 1700 új bölcsődei férőhely építése biztos. Pénz híján az olcsó fenntartású családi napközikben látják a jövőt: ennek lényege, hogy lakótelepi lakásokban, szakképzettséggel nem rendelkező személyek gyűjtik össze állami támogatás fejében a környék kisgyermekeit.

Az Index arról számol be, hogy megállítja és tíz másodpercig várakoztatja a gyorshajtókat egy lámpa, amelyet Makó határában szereltek fel. A készülék nem tárolja el a szabálytalankodók rendszámát. A szakemberek azt szeretnék, ha a műszer segítségével az egész városban lelassulna a forgalom. A lámpa akkor vált pirosra, ha valaki a megengedettnél gyorsabban közelíti meg. A jelzőlámpa előtt egy elektronikus lámpa figyelmezteti az autósokat, hogy legfeljebb 50 km/h-s sebességgel lehet közlekedni. A készülék közepébe építették bele a sebességmérőt, és ez irányítja a jelzőlámpát is.

A mintegy 20 százalékkal visszaeső forgalom mellett akár a nagy szereplők kétharmada is eltűnhet a villamossági termékek nagykereskedelmi piacáról - írja a Napi Gazdaság. A nagyarányú lemorzsolódás egyik oka néhány nemzetközi vállalat válságkezelő politikájában keresendő, hiszen a szükségesnek vélt kapacitáscsökkentést többnyire a leányvállalatokon kezdik - mondta a lapnak Muhari Márton, az egyik társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a magyar tulajdonú vállalkozások pedig a nagykereskedelmi tevékenységhez szükséges tőkeerő hiánya miatt véreznek el, ugyanis súlyos probléma a nagykereskedelem forgalmának félreértelmezése is. A legutóbbi kivonulók között van az egyik vezető külföldi szakmai befektető csoport, a Rexel is, ám a cég itteni leányát a korábbi magyar tulajdonos, a Mile család visszavásárolta.

A Világgazdaság azt írja: teljesen eltűnhetnek 2011-re a patikák és az áruházak polcairól a gyógyszernek nem minősülő, gyógynövényalapú gyógyhatású készítmények. Az Európai Unió nem ismeri ezt a hazánkban több mint két évtizede bevezetett kategóriát. Az unió által megszabott határidőig a gyártóknak három lehetőségük van: vagy átminősítik az ilyen termékeiket hagyományos növényi gyógyszerré, vagy "lesorolják" gyógynövény alapú kozmetikai készítménnyé, étrend-kiegészítővé, élelmiszerré, vagy megszüntetik a gyártást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×