eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem fogadja a dalai lámát a holland kormányfő

A hollandiai tibeti közösség éles szavakkal támadja a holland kormányfőt, amiért az nem hajlandó fogadni a dalai lámát, akit a hágai parlament hívott meg.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök a hét végi kormányülés után jelentette be, hogy nem találkozik a hágai parlament meghívására június elején Hollandiába érkező dalai lámával, helyette a külügyminiszter fogadja majd.

Az NRC Handelsblad újság honlapja idézi a Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet igazgatóját, aki "erélytelen vezetőnek" minősíti Balkenendét, mert nem fogja fel "az alapvető nemzetközi normákat és értékeket". Egyúttal utalt arra, hogy "Európa egyenesebb derekú vezetői" - mint Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár - fogadták Tibet emigrációban élő szellemi vezetőjét.

Balkenende a dalai lámával kapcsolatos kínai érzékenységgel magyarázza döntését. Cáfolja, hogy meghajolt volna a pekingi nyomás előtt, és arra hivatkozik, hogy jó kapcsolatokat ápol Ven Csia-pao kínai kormányfővel, akivel a kényes ügyeket, mint az emberi jogokat és a tibeti helyzetet is rendszeresen áttekintik, és ezt a jó légkört nem akarja kockára tenni.

Néhány hete Kína hágai nagykövete levelet intézett a holland parlamenthez, amelyben óva intette a törvényhozókat a dalai láma meghívásától. A képviselők felháborodottan utasították vissza, hogy Peking megszabja nekik, hogy kit hívjanak meg.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×