eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Öngyilkosságba menekülnek a vállalatvezetők

Új öngyilkoscsoportot jegyeznek néhány hónapja a szakemberek: a válság elől menekülő vállalatvezetőkét. A világméretű recesszió hatásaként Magyarországon átalakultak az italfogyasztási szokások. A Pirate Bay szimpatizánsai trükkös módszert eszeltek ki. Szemle a lapokból.

Új öngyilkoscsoportot jegyeznek néhány hónapja a szakemberek: a válság elől menekülő vállalatvezetőkét - írja a Népszabadság. Öngyilkossági kísérletük szinte mindig sikertelen: nem bánják, ha megmentik őket. Eddig soha nem láttuk ezt a fajta öngyilkoscsoportot, három-négy hónapja viszont már hetente négy-öt ilyen esettel találkozunk - mondta a lapnak dr. Zacher Gábor, a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának a vezetője, aki szerint a helyzetben az a legfájdalmasabb, hogy valójában ezek az emberek nem akarnak meghalni, csak egy számukra ismeretlen helyzetre adnak igen rossz választ.

A világméretű recesszió hatásaként Magyarországon átalakultak az italfogyasztási szokások - derült ki Magyar Nemzet körképéből. Az alkohol minden fajtájából az olcsóbb, kommerszebb termékeket keresik a magyarok az üzletek polcain, a forgalom visszaesett, ugyanakkor virágzik az illegális kereskedelem. Szociológusok arra hívják fel a figyelmet: nemcsak a gazdasági válság, hanem az általános értékvesztés is az ital felé terelheti az embereket.

Nemcsak a Pirate Bay perben ítéletet kimondó bíró lehetett részrehajló, de a rendőrtiszt is, aki a vád alapjául szolgáló nyomozást vezette - írja az Index. Szakértők szerint egyre valószínűbb az új tárgyalás. Közben a torrentoldal szimpatizánsai trükkös módszert eszeltek ki arra, hogy kifizessék az ítéletben kirótt 30 millió svéd koronás büntetést, de az mégse jusson el a pert (első fokon legalábbis) megnyert szerzői jogvédő szervezethez. A terv lényege, hogy az összeget a kalózok támogatói extrém kis összegekben utalják el a perben a kiadókat képviselő ügyvédi iroda számlájára. Ilyen kis összegeknél az átutalások kezelési költsége, amit a pénzt fogadó félnek fizetnie kell, pont annyi lesz, mint maga az átutalt összeg. Vagyis az ügyvédi iroda a 30 millióját rögtön ott is hagyja a banknál, aztán hogy hogyan fizeti ki a megnyert, összeget az ügyfelének, már az ő problémája.

Egyelőre nem készült felmérés arról, hány olyan lakás vagy ház kerülhet az ingatlanpiacra, amelyet lejárt jelzálogtartozás miatt foglaltak le, de becslések szerint ezres nagyságrendben juthatnak el az "árverezési kalapácsig" - írja a Napi Gazdaság. A faktorcégeket nem számítva öt-hat társaság foglalkozik az árverezésekkel, vagyis nem túl nagy a piac. A valós érték 65 százaléka körül hirdetik meg az ingatlanokat és a reális ár 70-80 százalékáért kelnek el a lakóépületek.

A Világgazdaság azt írja: alig emelkedett tavaly a személycserék száma a világ nagyvállalatainak posztjain, ám a válság, ha késve is, minden bizonnyal véget vet a viszonylagos stabilitásnak. Bár az egyik tanácsadó cég felmérése szerint tavaly a világ 2500 legnagyobb tőzsdei cégének csak 14,4 százaléka menesztette első számú vezetőjét, az idén már egymás érik az ilyen bejelentések külföldön és itthon egyaránt. A válság lecsengésével a folyamat csak erősödhet: a jelenlegi helyzetben sok igazgatótanács inkább nem növeli hirtelen személycserékkel a bizonytalanságot, a gazdasági helyzet normalizálásakor azonban több bátorságuk lehet a radikálisabb személyügyi következtetések levonásához. A hazai tapasztalatok szerint a válság sok esetben csak alibi, és valójában egy korábbi, netán régóta húzódó probléma miatt kényszerül távozni az adott vezető. Az elbocsátott magyar vezetőknek nincs könnyű dolguk: az eddigieknél lényegesen hosszabb időre van szükségük, ha hasonló pozícióban kívánnak elhelyezkedni. Ez a felső és a középvezetőkre egyaránt érvényes.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×