eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ragaszkodik a magyar a hazai borhoz

A világgazdasági válság hatásai kedvezőtlenül érintették a borászatot is - mondta a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetője. Nemes Richárd kifejtette: a csökkenő kereslet az exportot, a forintgyengülés az importot érintette hátrányosan. Hozzátette: a jelenlegi stratégia az, hogy a minőségi borok a márkaépítést szolgálják külföldön, a tömegborok pedig a piaci jelenlétet biztosítsák.

A tavalyi év első negyedévéhez képest csökkent a külföldön eladott magyar borok mennyisége - mondta a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetője az InfoRádiónak. Nemes Richárd szerint vannak még tartalékok az exportban, ezért a középtávú borstratégia egyik alappillére a magyar borok külföldi eladásának ösztönzése, növelése.

A bormarketing finanszírozására összesen mintegy 700-750 millió forint áll a közhasznú társaság rendelkezésére évente, ebből az összegből mintegy 30 százalékos arányban lehet a magyar borok külföldi eladását marketing eszközökkel támogatni.

Nemes Richárd közölte: a magyar borból mintegy 700 ezer hektoliter körüli mennyiséget visznek ki az országból. Jelentős eredménynek mondta, hogy az utóbbi évek eladásösztönző akciói következtében a magyar bor literjéért most már a külföldi vevők egy euró körüli árat fizetnek, noha korábban ez az összeg csak 0,7 eurót tett ki.

Az ügyvezető kiemelte: a belföldi értékesítésben átstrukturálódás volt megfigyelhető, az emberek egyre inkább az olcsóbb kategóriájú borokat keresik. Ebben a kategóriában az import ugrásszerűen nőtt, főleg olasz borok árasztották el a boltokat.

Egy tavalyi piackutatás ugyanakkor bizakodásra ad okot, ugyanis e szerint a magyar fogyasztó ragaszkodik a magyar termékhez - tette hozzá Nemes Richárd.

A témával részletesen foglalkozik az InfoRádió Barangoló című turisztikai műsora szombaton reggel 9 órától.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×