eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kolompár Orbán üzen: nem lehet a romákat megfélemlíteni

Az MCF Roma Összefogás Párjának európai parlamenti jelöltjei bejutásuk esetén roma integrációs alap létrehozását kezdeményeznék. Kolompár Orbán pártelnök a jelöltek bemutatása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón elmondta, el akarják érni, hogy az uniós országok cigány kisebbségei 2010-től célzott támogatásban részesülhessenek.

Az Európai Parlamentbe jutása esetén nyomást gyakorolna a hazai politikára az MCF Roma Összefogás Pártja annak érdekében, hogy az uniós forrásokból hozzanak létre egy roma integrációs fejlesztési alapot, mondta Kolompár Orbán, a párt és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, ha szükséges, az Európai Uniónak kell ösztönöznie a tagországokat arra, hogy módosítsák úgy a költségvetésüket, hogy a roma kisebbségek célzott támogatást kapjanak.

Kiemelte a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás kérdését, ahol a cigányság sok éves elmaradásokkal küzd.

A pártelnök szerint a nemzetiségek védelme érdekében meg kell állítani az Európa-szerte terjedő szélsőséges megnyilvánulásokat, amelyhez alkotmányi, vagy európai uniós jogszabályi módosításokat is kezdeményeznék.

Kolompár Orbán mérföldkőnek nevezte, hogy a cigányság a 2006-os parlamenti választások után ismét önálló listán indul egy választáson. Hozzátette, különösen nagy jelentősége van a mostani referendumnak, mert az Európai Parlamentben megjelenhet a roma közösség.

Kolompár Orbán üzent a nagy pártoknak: azt mondta nem lehet őket megállítani vagy megfélemlíteni, mert tudják mit akarnak: képviselni a romák érdekeit.

A lista vezetője Kis Zsolt, 21 éves, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Tanulmányai mellett részt vesz a családi vállalkozásban és a magyar díjugrató válogatott tagja.

Azt mondta azért vállalta a jelölést, mert eljött az ideje, hogy a politikai életbe bevonják a cigány értelmiséget. Hozzátette, el kell érni, hogy a magyarok és a romák békében és bizalomban élhessenek egymás mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×