eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Herényi: az MDF lemondott a frakcióalakításról

Az MDF lemondott a frakcióalakításról, mert ahhoz a feltételek nem adottak, miután három korábbi képviselő, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart az országgyűlési képviselőcsoporthoz csatlakozni - mondta a három volt párttag törlése kapcsán Herényi Károly.

A volt frakcióvezető közölte: a Csáky András kilépésével megszűnt országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására három kísérletet tettek. Miután ezek a képviselők nem csatlakoztak, a párt alapszabálya alapján törölték őket az MDF soraiból. Herényi Károly szerint ugyanis az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Herényi Károly a frakció-újjáalakítási kezdeményezésekről elmondta, április 24-én Dávid Ibolya pártelnök levélben kereste meg a képviselőket, hogy írásban nyilatkozzanak csatlakozási szándékukról, de ezt a három politikus nem tette meg. Később Herényi Károly megismételte ugyanezt a kérdést, az MDF Országos Választmánya szombati ülésén pedig hétfőig adott határidőt az országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására, de ez nem történt meg.

Az MTI azon kérdésére, hogy a párt alapszabálya szerint a parlamenti választás után kell-e csatlakozni a frakcióhoz vagy bármely újjáalakítási kísérletkor, Herényi Károly azt mondta, ez nincs nevesítve, a döntés általános érvényű és nem kötötték határidőhöz.

Arra a kérdésre, hogy a távol maradó képviselőknek azért volt ellenérzésük a képviselőcsoport újjáalakításával szemben, mert abba volt kormánytagokat vagy a kormányhoz közel álló politikusokat vettek volna fel, Herényi Károly azt mondta: volt párttársai korábban nem voltak ennyire "finnyásak".

Hozzátette: Katona Kálmán olyan kormánynak volt tagja, amelyben egykori MSZMP-kormánytagok is helyet kaptak. Megjegyezte: frakciójukhoz volt Fidesz-tagok, vagy a parlamentbe függetlenként bejutó Gyenesei István csatlakozott volna.

Az MDF Országos Választmánya szombati ülésén 80 százalékos többséggel hatalmazta fel Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy, amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben "a párt technikai frakcióját".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×