eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszterelnök Magyarországról: "...mintha kötélen rángatnák"

A kormány két héten belül elkészíti az új makrogazdasági pályát - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök az Index internetes hírportálnak adott szerdai interjújában. A kormányfő szerint a gazdasági visszaesés 2009-es mértéke "minden valószínűség szerint hatossal kezdődik majd".

Két héten belül elkészíti a kormány az új makropályát, amelyet az Európai Bizottság legújabb prognózisa miatt újra kell számolnia - közölte Bajnai Gordon az Indexnek adott interjújában.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarország "rettenetesen függ külső piacainak alakulásától; mintha kötélen rángatnák".

Hozzátette: eddig is konzervatívan számoltak, és most is figyelembe veszik a Európai Bizottság makroprognózisát, egyeztetnek a jegybankkal, és az idelátogató IMF- és Európai Bizottság-delegációval is konzultálnak.

Az idei gazdasági visszaesés mértékéről azt mondta, hogy a "mai állás szerint a mértéke minden valószínűség szerint hatossal kezdődik majd". Bajnai Gordon nem számít arra, hogy a recesszió az idén akár a hét százalékot is elérni.

Arra kérdésre, hogy tartható-e a három százalék alatti idei GDP-arányos hiánycél, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy a "kormányprogram hat százalék körüli recessziót vett alapul, ráadásul úgy, hogy a költségvetésben van tartalék". Kiemelte: a kormányprogram azt tartalmazza, hogy van egy alappálya, amellyel Magyarország megmutatta, hogy képes olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel a deficitet idén az IMF-fel és EU-val kötött megállapodásnak megfelelően három százalék körül tartja.

Bajnai Gordon közölte: a kormány azt is vizsgálja, hogy létezik-e olyan forgatókönyv, amely gyorsabb kilábalást biztosít a válságból.

Arra a felvetésre, hogy a Budapesten tárgyaló Valutaalap és az EU tárgyalódelegációja megenged-e egy alternatív pályát, úgy reagált: erre egy hét múlva lehet visszatérni, most korai volna nyilatkoznia.

A kormányfő kiemelte: nem az a felállás a tárgyalásokon, hogy a magyar kormány magasabb hiányt szeretne kialkudni, miközben a két szervezet nem engedi. Az egyeztetéseken a három fél a különböző makrogazdasági alternatívák közül próbálja a Magyarországnak középtávon legsikeresebb forgatókönyvet kiválasztani.

"Középtávon is az eladósodásból növekedéssel kilábaló gazdasági pályán kell állnunk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Leszögezte: Magyarországnak most növekedést serkentő, hosszú távú, strukturális reformokra van szüksége; ha pedig bármivel javulna a helyzet, vagy azért, mert a vártnál jobban alakulnak a gazdasági folyamatok, vagy más miatt, akkor ezt a mozgásteret arra kell felhasználni, hogy szerkezeti reformok révén gyorsabban legyen növekedés.

A Bajnai Gordon vezette kormány feladata lesz még a 2010-es költségvetés összeállítása, valamint a parlament határozni fog a 2010-es adótörvényekről a kormány kezdeményezésére. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: arra a kérdésre, hogy egy év alatt rendbe lehet-e rakni a magyar gazdaságot, a válasza egyértelműen az, hogy nem.

"Egymást követően több kormány kitartó, következetes, jóhiszemű, az ország érdekét minden más elé helyező munkájára lesz szükség ahhoz, hogy Magyarország megkapaszkodjon és tartósan a sikeresebb európai országok köréhez tartozzon" - mondta.

Az eddig bejelentett intézkedések végrehajtásával azt lehet elérni, hogy a lefelé menő trend megforduljon, és az országgal szembeni bizalom erősödjék - mondta a kormányfő, hozzátéve: el lehet érni azt is, hogy azokat a nagyon nehéz döntéseket, amelyeket egy, a következő választásra koncentráló kormány nem biztos, hogy meg merne hozni, azokat a mostani kormány meghozhatja.

"A következő kormány, legyen az bármilyen színezetű, ezen az úton már könnyebben haladhat tovább. De tovább kell haladnia előre, mert ha az eddig jellemző jojómozgást folytatja Magyarország, akkor végképp leszakadhat Európától" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Ami eddig történt a válságban, az operett ahhoz képest, ami Magyarországra várna, ha nem csinálnánk semmit" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×