eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vita az ingatlanadóról - a nap hírei

Az MSZP csak módosításokkal támogatná az ingatlanadót, a Fidesz eltörölné, ha hatalomra kerül. Mélyponton a magyar növekedési várakozások

Ingatlanadó: az MSZP titkolózik

Semmilyen információt nem adott az MSZP frakcióvezetője a kormány jövő évi adócsomagjáról tartott 6 órás egyeztetés után. Mesterházy Attila annyit mondott: a pénzügyminiszter ismertette a tervezetet, de az abban szereplő számok még változhatnak. A frakció üléséről kiszivárgott hírek szerint a szocialisták csak módosításokkal hajlandók megszavazni az ingatlanadóról szóló javaslatot. Egy neve elhallgatását kérő MSZP-s képviselő azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök arra tett javaslatot, hogy 2 millió forintos értékhatárig ne kelljen adót fizetni; 2 és 10 milliós érték között 0,25 százalékot, 10 és 30 milliós érték között 0,35, míg a 30 millió forintnál többet érő ingatlanok után fél százalékot kellene fizetni. Az InfoRádió úgy tudja: több MSZP-s politikus arról beszélt, hogy csak a forgalomképes ingatlanok után lenne igazságos az adó kivetése, és vita van a nyugdíjasok mentesítésére kidolgozott tervről is. A kormány azt szeretné, ha az időseket terhelő adót később az örökösök fizetnék meg. Az állami intézmények és az egyházak mentesülnének a teher alól. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt mondta: pártja elutasítja az ingatlanadót és - hatalomra jutása esetén - eltörli azt.

Válságalap
Válságalapot hozna létre a kormány a bajbajutott lakáshitelesek megsegítésére. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: a javaslat szerint az állam átvállalná a lakáshitel-törlesztését azoknak, akik azt nem tudják fizetni. Hozzátette: erről polgárjogi szerződést kötnének, a korábbi tulajdonosok bérlővé válnának, és így az államtól bérelnék tovább ingatlanjaikat. Korábban a Kereszténydemokrata Néppárt arra tett indítványt, hogy a kormány június közepéig készítse el és nyújtsa be az Országgyűlésnek a családok csődvédelméről szóló javaslatát. Semjén Zsolt, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője az InfoRádióban azt mondta: bár a kormány látja azt a veszélyt, ami a devizahitelezési gyakorlat miatt a családokat érinti, és el is kezdte a családi csőd kezeléséről szóló javaslat kidolgozását, de a munkához nem rendelt határidőt.

Adóváltozások
Ötmillió forintra emelné jövőre a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát a kormány. A pénzügyminiszter a 2010-es tervekről az Inforádióban elmondta: az alsó szja kulcs a mostani 18 helyett 17 százalék lenne, a felső kulcs pedig 36-ról 32 százalékra csökkenne. Oszkó Péter hozzátette: a 2010-es adócsomag tartalmazza az EVA-kulcs 25-ről 30 százalékra növelését is.

Újraszámol az IMF
Lefelé módosította a Nemzetközi Valutaalap több kelet-európai ország, köztük Magyarország külső finanszírozási szükségletére vonatkozó becslését. Az IMF a korábbihoz képest kedvezőbb képet festett a régió gazdaságairól. A szervezet szerint bár sokat javult a helyzet, Csehország kivételével minden államban kritikus szinten maradt a rövid lejáratú tartozások finanszírozási igénye, amely meghaladja a központi devizatartalékok 100 százalékát. Magyarország esetében az adósság-refinanszírozási szükségletet a tartalékok 101 százalékában adta meg az IMF a korábban becsült 170 százalék helyett. A valutaalap megismételte áprilisban közzétett előrejelzését, amely szerint az idén Magyarországon 3,3 százalékos lesz a GDP-visszaesés, szemben a kormány által várt 6 százalékkal.

Mélyponton a magyar konjunktúra
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint egyre pesszimistábbak a vállalkozások; a vállalati konjunktúra index áprilisban mínusz 18 százalékra esett, ami a felmérés 1998-as indulása óta a mélypontot jelenti. Parragh László, a kamara elnöke azt mondta: az 1.450 cég válasza alapján minden cégcsoport esetében romlik a kilátások megítélése, és a magyar vállalatok nehezebb helyzetben vannak, mint a vegyes tulajdonú, illetve külföldi versenytársaik.

Sólyom az üdülési csekk mellett
A köztársasági elnök szerint fenn kell tartani az üdülési csekk intézményét. Sólyom László Balatonföldváron azt mondta: a Balaton melletti települések többsége a turizmusból él, és a polgármesterek szerint az önkormányzatok tönkremennek, ha a kormány megadóztatja az üdülési csekket.

Kevés a pénz az árvízvédelemre
Alulfinanszírozottnak tartja a magyar árvízvédelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint az emberi életek megóvása mellett a vagyontárgyak védelmére kevés forrás jut.

Szlovák-magyar békülés?
A külügyminiszter szerint történelmi esély van Magyarország és Szlovákia kibékülésére. Balázs Péter azután beszélt erről, hogy Pozsonyban Miroslav Lajcákkal, a szlovák diplomácia irányítójával tárgyalt.

Katolikus-zsidó megbékélés
Jeruzsálemben nincs helye erőszaknak és a bosszúnak - hangoztatta a katolikus egyházfő izraeli látogatásának első miséjén. A szabadtéri homíliát több ezer ember előtt az Olajfák hegyének lábánál mutatta be a pápa. XVI. Benedek korábban a jeruzsálemi nagy zsinagógában azt mondta: a katolikus egyház visszavonhatatlan kötelessége a zsidósággal való megbékélés.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×