eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Progresszív Intézet: megdőlt a Szili-mítosz

A Progresszív Intézet igazgatója szerint a pécsi polgármester-választás bebizonyította, hogy Szili Katalin elsősorban nem a személyének, hanem a posztjának köszönheti a népszerűségét. Magyar Kornélia az InfoRádiónak elmondta: az Országgyűlés elnökének most már papírja van arról, hogy nem feltétlenül tudná sikerrel vezetni az MSZP-t.

Sokat kockáztatott Szili Katalin, amikor elvállalta a pécsi polgármester-jelöltséget, nem véletlenül vacillált emiatt sokáig - mondta az InfoRádiónak a Progresszív Intézet igazgatója. Magyar Kornélia hozzátette: a voksoláson kiderült, hogy Szili a népszerűségét inkább házelnöki pozíciójának, nem pedig személyének köszönheti.

A szakértő szerint Szili Katalinra is érvényes a "Dávid Ibolya-effektus": a Magyar Demokrata Fórum elnöke is népszerű, ezt mégsem tudja a pártja javára fordítani. Magyar Kornélia megjegyezte: egy mítosz megdőlt a szocialisták oldalán, hiszen Szilinek már papírja van róla, hogy nem feltétlenül tudná sikerre vezetni a Magyar Szocialista Pártot.

Az országos pártpreferencia jól tükröződött a pécsi polgármester-választás eredményében is: a közvélemény-kutatók által mért kétharmad-egyharmados arány érvényesült, Páva Zsolt a szavazatok 65,83, míg Szili Katalin 34,14 százalékát szerezte meg - magyarázta a Progresszív Intézet igazgatója.

Magyar Kornélia szerint, ha a házelnök nem vállalja el a pécsi jelöltséget, egy esetleges elvesztett európai parlamenti választás után még mindig tiszta lappal indulhatott volna, erre azonban elveszett az esélye. "Ez a kvázi szocialista messiás pozíció élőbb lett volna" - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×