eur:
390.94
usd:
365.92
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Mindent megteszek, hogy elhagyják a településünket" - Hallgassa meg!

Kiskunlacháza polgármestere mindent megtesz, hogy elhagyják a települést azok az emberek, akik nem tartják be az együttélés szabályait. Legalábbis Répás József ezt mondta nemrég egy közmeghallgatáson. A településen nemrég egy 12 éves kislány ellen követtek el csoportos rablást, tavaly novemberben pedig egy 14 éves lányt erőszakoltak meg majd öltek meg máig ismeretlen tettesek. Az InfoRádió az elveiről kérdezte a polgármestert.

Ön miben látja a legnagyobb problémát?

Kiskunlacházán a cigány közösség körében néhány család, a közösség egy része sorozatosan megsértik a békés és normális egymás mellett élés szabályait. Elkövetnek kisebb bűncselekményeket, de olyan inzultusokat is, amelyek ugyan eljárásokat nem vonnak maguk után, de mérgezik egy közösség életét. A mai jogszabályi környezet pedig nem teszi lehetővé, hogy hatékonyan tudjon a rendőrség fellépni az ilyen bűncselekmények ellen.

Ezért gondolkodnak azon, hogy ne adjanak segélyt azoknak, akik nem tartják be az együttélés szabályait?

Az akarjon részesedni a közösség vagyonából, aki először tesz oda valamit.

És ez milyen összefüggésben áll a kisebb bűncselekményekkel? Aki ellen büntető eljárást kezdeményeztek, annak nem adnának segélyt?

Egyelőre csak irányelveket dolgoztunk ki, ezeket ismertettük a lakossággal, a tételes, pontos kidolgozás még hátra van.

El is üldöznék azokat a családokat, akik megsértik az együttélés szabályait?

Én azt mondtam, hogy mostantól Kiskunlacházán nincs helyük azoknak a családoknak, akik sorozatban megsértik a békés egymás mellett élés szabályait. Akik nem tudják a gyerekeiket kordában tartani és megnevelni, így tőlük a többi gyermeknek félniük kell, akik veszélyt jelentenek Kiskunlacházára, azokat többé nem tekintem partnernek, és mindent megteszek, hogy elhagyják a településünket. Nincs fizikai kényszerítő eszköz a kezünkben, ezzel én tisztában vagyok. De úgy gondolom, hogy azok akarjanak itt élni, akik tisztelik a települést és az itt élő embereket. Akik be tudják tartani azokat az általános érvényű szabályokat, amelyeket mindenki elvár a másiktól.

Annak, amit mond, van jogalapja?

Természetesen sok mindennek ilyen értelemben vitatott a jogalapja, de azt gondolom, hogy a jelenlegi jogszabályok akkor születtek, amikor mások voltak a viszonyok. Biztos, hogy bizonyos terveink jogszabályba ütköznek, de abból kell kiindulni, ha valaki nem képes semmilyen szabályt betartani, semmit nem képes elfogadni és azt hiszi, hogy erőszakkal bármit megszerezhet, annak ne legyen több joga, vagy ugyanannyi, mint annak, aki törvénytisztelő módon él.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×