eur:
391.01
usd:
365.89
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Böjte Csaba: Isten nem csendestárs, hanem jó főnök

Isten nem csendestárs, hanem jó főnök az emberrel kötött szövetségben - mondta Böjte Csaba "Ablak a végtelenre" című kötetének dedikálásán. Az erdélyi árva és szegény gyerekeket segítő szerzetes Karikó Évával készült beszélgető kötetében az Apostoli hitvallás, azaz a Hiszekegy tételein végighaladva beszél vallásról, hitről, Istenről és emberről.

Magyarországról és Erdélyből is sokszor kerestek fel felnőttek azzal, hogy nincsenek megkeresztelve, és készítsem fel őket a keresztségre. Egyszer eljött egy fiatal hölgy, Karikó Éva is, aki nem sokkal korábban keresztelkedett meg, amúgy négy gyermekes anyuka, és azt mondta: neki is vannak kérdései. Épp Székelyföldre mentem, mondtam gyere, ülj be mellém, út közben beszélgetünk. Aztán legépelte, elküldte nekem. Sokaknak tetszett, kicsit kijavítgattam, és így született meg ez a könyv - meséli az InfoRádiónak Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai árvaház vezetője nemrég megjelent kötetéről, aminek címe: Ablak a végtelenre.

Böjte Csaba elmondta: hite az élő Istennel való személyes kapcsolatból táplálkozik. "Egyedül egy ekkor szekeret, mint a világ, kicsit is megmozdítani sem leszek képes" - szögezte le. Így szövetségest kezdett keresni, és úgy érezte, a földi barátokon túl jó lenne szövetségre lépni Istennel. "Az Újszövetség népe vagyunk, azaz Isten szövetséget akar kötni velünk" - hívta fel a figyelmet Böjte Csaba.

A ferences szerzetes úgy érzi, Isten nem csak csendestárs, hanem aktívan részt vesz az életünkben. "Amit meg tudtunk valósítani Erdélyben, az azért van, mert jó a főnök" - szögezte le.

A Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ötven helységben vannak otthonai és 1800 gyermeket gondoz. Jelenleg két nagyobb lélegzetvételű terv megvalósításán dolgoznak. Egyrészt fel kell szerelniük a csíksomlyói házat; ennek az a célja, hogy aki az általános iskolát az alapítvány kis falvakban található házaiban végzi, az Csíkszeredába mehessen középiskolába. A másik, hogy a Gyergyói-medencében gondozott kétszáz gyermeknek is szeretnének egy otthont építeni Gyergyószentmiklóson, amihez az ausztráliai magyarok adtak támogatást és szeretet. "Hiszem, hogy Isten segítségével talán őszre megbirkózunk vele" - szögei le Böjte atya.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×