eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ami most történik, az nem nyugdíjreform"

A társadalomnak kötelessége gondoskodni a nyugdíjasok ellátásáról - hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett szakértő. Matits Ágnes szerint alacsony összegű, alanyi jogon járó alapnyugdíj bevezetésére lenne szükség, és el kellene fogadni, hogy a nyugdíjkassza mindig deficites lesz. Hozzátette: az Országgyűlésben hétfőn megszavazott módosítások öncélúak és átgondolatlanok.

Teljesen biztos, hogy a nyugdíjrendszer nem tartható fenn a jelenlegi formájában - mondta el az InfoRádiónak Matits Ágnes szakértő, a Nemzetközi Bankárképző vezető tanácsadója. Hozzátette: évek óta beszélnek a nyugdíjreformról, de ami most történik, az nem az. A paraméterek esetleges és öncélú, a rövid távú érdekeknek megfelelő rángatása sehogy sem oldja meg a nyugdíjrendszer alapvető problémáit.

Ha a társadalom az időseiről nem gondoskodik, az nagy mértékű szegénységi bizonyítvány - szögezte le Matits Ágnes. A ma munkavállalói fizetik a tegnap munkavállalóinak mai nyugdíját. Ha egyre kevesebb a fiatal, és kevesen vannak a legális munkával rendelkezők, akkor kevesen fizetik a járulékokat, és egyre kevésbé tudják finanszírozni a jogosan megszolgált nyugdíjakat. Akinek pedig nincsen jogosan megszolgált nyugdíja, azt sem lehet hagyni éhen halni - vélekedik a szakértő.

Viszont sokan felteszik a kérdést, hogy ha létezne állampolgári alapon járó, mindenképpen megkapott alapnyugdíj, akkor mi ösztönözné az embereket arra, hogy aktív korukban dolgozzanak - jegyezte meg Matits Ágnes. Szerinte az, hogy ez nem volna elegendő arra, hogy jól éljen valaki öreg korában. A forrása pedig semmiképpen sem az aktívak járuléka kellene, hogy legyen, hanem a költségvetés más adóbevételei - szögezte le a Nemzetközi Bankárképző vezető tanácsadója.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×