eur:
385.37
usd:
355.12
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Vigalmi negyed vagy ingatlanspekuláció?

A Heti Válasz felteszi a kérdést: vigalmi negyed vagy ingatlanspekuláció-e a Sukoróra tervezett King City elnevezésű beruházás? A felvetést a hetilap azzal támasztja alá, hogy a Velencei tó partjára tervezett vigalmi negyed egyszerűen nem fér rá az adott projektterületre.

A jelenlegi Bajnai-, és az ezt megelőző Gyurcsány-kormány már vagy hét lépésben kedvezett az amerikai-izraeli beruházónak, a Gyurcsány-kabinet egyik utolsó intézkedésével például kiemelt nemzetgazdasági üggyé nyilvánította a fejlesztést. A Fejér Megyei Főügyészség pedig, miután alaposan körbejárta az állami tulajdonú, 70 hektáros terület földcseréléssel történő kijátszásának lépéseit, április elején hűtlen kezelést gyanítva büntetőeljárást kezdeményezett Központi Nyomozó Főügyészségnél.

A HVG e heti számában exkluzív interjút közöl Gábor Eszter művészettörténésszel, aki szerint a nemzedékek egymást követve, szorgos munkával érték el azt, hogy Budapest élhetetlen legyen. A művészettörténész szerint Magyarország fővárosát a fekvése, illetve épített öröksége teszi vonzóvá, viszont ez utóbbit ingatlanfejlesztés címén herdálják el. Gábor Eszter szerint a legalapvetőbb probléma az, hogy a főváros rehabilitációja nem a karbantartást, hanem az épületek lebontását jelenti. A művészettörténész határozottan elutasítja, hogy a lerombolt épületek helyére felhőkarcolókat építsenek, hiszen a turisták sem azért érkeznek a magyar fővárosba, hogy jól megkonstruált beton vagy üvegházakat csodáljanak. A művészettörténész a Közraktárakhoz tervezett, úgynevezett CET-tel kapcsolatban is szkeptikus, hiszen a 25 méter magas üvegbálnára csupán a város szennye rakódik majd, amelyet senki nem fog letisztítani.

A Figyelő a júliusi gázpiaci nyitás körüli aggodalmakról ír. A hetilap szerint ismét számlázási gondok lehetnek, mivel az állam késésben van a szükséges rendeletek megalkotásával. A lap felkereste az E.On Hungária Zrt. Igazgatósági tagját. Bakács István szerint igaz, hogy a gáztörvényt tavaly nyár elején elfogadta a parlament, a végrehajtási rendelet pedig idén februárban jelent meg, de még sok részlet hiányzik. Például nem rögzítették, hogy milyen szabályok szerint alakulnak majd a tarifák. Az energiaügyi tárca illetékese a lap felvetéseire azt válaszolta: minden, új rendszerre való átállás problémákat hoz magával, hiszen mindenhol emberek dolgoznak. A Figyelő szerint éppen ezért kellett volna időben elkészíteni a szükséges rendeleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×