eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

VDSZSZ: A sztrájk sikeres volt, de eredménytelen

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) pénteki sztrájkja sikeres volt, de nem hozta meg az eredményt - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke a vasutassztrájkot értékelve pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Gaskó István úgy értékelte: a vasutasok a 12 órás munkabeszüntetéssel sikeresen bebizonyították, hogy képesek a társadalom követelései mögé állni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az eredmény elmaradt, holott már azt előrelépésnek tekintették volna, ha a kormány elküldi képviselőjét tárgyalni, és érdemi megbeszélést folytathatnak a sztrájkkövetelésről.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy pénteken a LIGA Szakszervezetek felhívásához csatlakozva 0 óra és 12 óra között sztrájkoltak a vasutasok a meghirdetett 18 óra helyett. A LIGA felhívásához csatlakozott ágazatokban 2-4-6-8 órás munkabeszüntetéseket tartottak, őket a vasutasok a 12 órás sztrájkkal támogatták, amit elegendőnek ítéltek - mondta a VDSZSZ elnöke.

Gaskó István megismételte korábbi kijelentését, hogy a válságot a Bajnai-kormány nem megfelelően kezeli. A szakszervezeti vezető szerint nincs szükség a megszorító intézkedésre. A LIGA azt javasolja, hogy a korrupció megszüntetéséből, a feketegazdaságból származó bevételeket vonják be a költségvetésbe, a gazdaságba, továbbá a magyar gazdaságot vezessék ki a bérmunkára épülő struktúrából, és a versenyképes ágazatokra helyezve fejlesszék a nemzetgazdaságot.

A VDSZSZ elnöke szerint a vasutassztrájkban pénteken a forgalom lebonyolításában dolgozók 80 százaléka, mintegy 4-5 ezer ember vett részt, ami elég volt a sztrájk sikeréhez, a vasút megbénításához. A sztrájkolók számáról pontos adatot kedden vagy szerdán lehet mondani - vélekedett Gaskó István.

A folytatásra vonatkozó kérdésre válaszolva Gaskó István elmondta, hogy a LIGA felhívásához csatlakozott szervezetek a közeljövőben értékelik majd a kialakult helyzetet, a kormány reakcióját, és ennek függvényében döntenek a további lépésről.

Gaskó István kérdésre válaszolva azt mondta, a forgalom alakulásának nincs köze ahhoz, hogy délben felfüggesztették a vasutassztrájkot.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×