eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Legfeljebb 8 listára szavazhatunk az EP-választáson

A pénteki 16 órás határidőig 10 párt - köztük kettő-kettő közös listát állítva - adta le ajánlószelvényeit a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) az MTI-vel. Két párt - a Jobbik és az MSZP - összegyűjtött szelvényeit már korábban ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A határidőig a már említett két párt ellenőrzött ajánlószelvényein kívül további nyolc párt adta le az ajánlószelvényeit.

A választáson önálló listát állítana a Jobbik és az MSZP mellett a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás, az MDF és az SZDSZ. A Fidesz és a KDNP bejelentette, hogy közös listát állít, és szintén közös listát állítana a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

Az Országos Választási Bizottság péntek esti ülésén meghallgatja az OVI beszámolóját az SZDSZ és az MDF által leadott ajánlószelvények ellenőrzéséről és dönt a pártok listájának nyilvántartásba vételéről.

A többi párt ajánlásait a hétvégén ellenőrzik, erre a benyújtástól számított három nap áll az OVI rendelkezésére. Az ajánlások ellenőrzésében csaknem száz köztisztviselő vesz részt; várhatóan vasárnap dönt az OVB a többi lista nyilvántartásba vételéről.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×