eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány volt minisztere mentheti meg az MDF-et

Még a parlamenti nyári szünet előtt megalakulhat az MDF-frakció - nyilatkozta az InfoRádiónak az ellenzéki párt elnöke. Dávid Ibolya elmondta azt is, hogy Császár Antal és Gyenesei István független országgyűlési képviselőkkel tárgyalnak.

Az MDF országgyűlési frakciója március 20-án szűnt meg, ekkor lépett ki Csáky András, így a képviselőcsoport létszám 10 alá csökkent, ennyivel pedig már nem működhet. Csáky azért fordított hátat pártjának, mert a demokrata fórum Bokros Lakos egykori szocialista pénzügyminisztert tette meg listavezetőnek az európai parlamenti választásokra.

Császár Antal neve már korábban felmerült, mint aki megmentheti a frakciót, ám az egykori fideszes képviselő csak májustól léphet be bármelyik frakcióba, a politikusoknak ugyanis kilépve egy képviselőcsoportból, fél évet függetlenként kell eltölteniük. Császár Antal hétfőn tárgyalt az ügyben Dávid Ibolyával, és azt a feltételt támasztotta, hogy az összes potenciális frakciótagtól aláírást kér, hogy nem lépnek ki, ha ő belép a képviselőcsoportba. Hétfő óta azonban nem kerestek meg az MDF-től.

A másik megmentő Gyenesei István lehet, aki szerepet kapott a Gyurcsány-kormányban, önkormányzati miniszterként. Õ azt közölte: pénteken délelőtt tárgyalt az MDF vezetőivel az együttműködés lehetséges módjairól. Mint mondta, azt a közös álláspontot alakították ki, hogy a mai politikai helyzetben egyik félnek sem jelentene előnyt az, hogy ha most belépne a frakcióba. Szerinte a kapcsolatok szorosabbra fűzése legkorábban a 2010-es országgyűlési választáson lehetséges.

Gyenesei István kapcsolata az MDF-el nem új keletű, hiszen független jelöltként már a 2006-os országgyűlési választásokon is a párt támogatásával indult és jutott be a parlamentbe. A politikus hangsúlyozta: mostani döntésénél mérlegelte a Somogyért Egyesület - amelynek jelöltjeként indult az előző országgyűlési választáson -, valamint választói érdekeit is.

Dávid Ibolya az InfoRádióban arról is beszámolt, hogy az Alkotmánybíróság döntésével elhárult az akadálya annak, hogy az MDF által már két éve kezdeményezett, a főváros parkolási helyzetét vizsgáló parlamenti bizottság megalakuljon. Ebben azonban frakció híján lehetséges, hogy maga a kezdeményező nem kapna helyet.

A vizsgálóbizottság felállítására irányuló javaslat azután született, hogy a Figyelőben hét fővárosi kerület MSZP-s és fideszes vezetése, valamint a Centrum Parkoló Kft. közötti gazdasági, személyes és politikai összefonódásról írtak tényfeltáró riportot.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×