eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Gaskó: Nem kellene megszorítás, ha nem lenne korrupció

A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a kormány megszorító intézkedései nyomán újabb milliók kerülnek mélyszegénységbe, a középosztály pedig még inkább leszakad. Gaskó István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: nem lenne szükség megszorításokra, ha a kabinet visszaszorítaná a korrupciót.

A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a minimum az, hogy a pénteken zajló sztrájk hatására a kormány korrekt tárgyalásokat kezdjen a sztrájkolókkal és az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. Gaskó István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a kabinetet nem érdekli az emberek véleménye, "megy, mint az úthenger", lediktálja, hogy mit akar, és nincs más lehetőség, mint azt tudomásul venni.

"A kormány bevállalt egy dolgot, ám szerintem kétséges, hogy a forint erősödése ennek köszönhető: valószínűbb, hogy regionális hatások és az amerikai fellendülés kezdeményei hozzák ezt. De egy országot nem lehet a tőzsdemozgásból megítélni. Attól, hogy a tőzsde mozog, még millió ember él itt mélyszegénységben, éhezik 200 ezer gyerek naponta" - magyarázta Gaskó István.

Ha a kormány nem egyeztet a szakszervezetekkel, újabb munkabeszüntetést hirdethetnek - utalt rá a LIGA elnöke. Mint mondta, továbbra is érvényben van a gördülő sztrájkra vonatkozó felhívásuk és a korábbi követeléseik.

"A vasutasok most nemcsak önmagukért, hanem a társadalom valamennyi tagjáért sztrájkolnak - azokért a szakszervezeti vezetőkért is, akik most otthon ülnek jó fizetéssel és hallgatnak" - jelentette ki Gaskó István.

A Bajnai-csomag ellen

Gyalázat, hogy elveszik a 13. havi fizetést és nyugdíjat, emellett az áfa és a jövedéki adó megemelése 4-5 százalékos drágulást eredményez majd - mondta a LIGA Szakszervezetek elnöke. Hozzátette: a megszorító intézkedések hatására újabb milliók kerülnek mélyszegénységbe, a középosztály pedig még inkább leszakad.

Gaskó István szerint demagógia azt mondani, hogy a 13. havi fizetés és nyugdíj helyett az első 12 havira kellene összpontosítani. A LIGA elnöke hangsúlyozta: a gazdaság ki tudná termelni a plusz egy havi juttatást, például a korrupció megszüntetésével. Megjegyezte: körülbelül ezermilliárd forint tűnik el a költségvetésből, ami a 2009-re tervezett, a megszorító intézkedésekkel megspórolandó összeg duplája.

Hanganyag: Mong Attila

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×