eur:
385.31
usd:
354.94
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Sólyom László újra kirándul - Mi lesz a vitatott beruházás sorsa?

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap kirándulást tesz a Balatonalmádi és Veszprém között tervezett, Szentkirályszabadja melletti repülőtér körül - értesült az Inforadio.hu. Dávid Gyula, Balatonalmádi képviselő-testületének tagja kérdésünkre elmondta, remélik, hogy az elnök ismét a környezet védelme mellett foglal állást.

Komoly vita alakult ki a tervezett szentkirályszabadjai repülőtér megépítése körül, erről az Inforadio.hu is hírt adott. Most ismét a vitatott beruházásra terelődik a figyelem, mivel Sólyom László köztársasági elnök vasárnap a térségbe utazik, és kirándulást tesz a szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér körül.

Az elnöki túráról Dávid Gyula, Balatonalmádi képviselő-testületének tagja tájékoztatta az Inforadio.hu-t. Dávid Gyula, aki egyben a Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesület elnöke, elmondta: azt remélik, hogy a köztársasági elnök olyan nyilatkozatot tesz a kirándulás után, amelyben elítéli azokat a beruházásokat, amelyek túlzottan, felesleges mértékben károsítják a természeti környezetet.

A Dávid Gyula elmondta: az általa irányított egyesület szerint a szentkirályszabadjai repülőtér tervezett fejlesztése ilyen beruházásnak minősül. Ezt a beruházó az idézett cikkben cáfolta.

A balatoni légtérvédők a maguk álláspontjának szempontjából megerősítésnek veszik Sólyom László üzenetét, amelyet a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozójára küldött. A találkozón állásfoglalást hoztak nyilvánosságra a magyarországi regionális repülőtér-fejlesztésekkel kapcsolatban.

A civil kurázsi fontossága

A köztársasági elnök a március végén Tatabányán tartott rendezvényre küldött levelében az alábbiakat fejtette ki. "Megkopottan és lehangolva készülünk a rendszerváltás huszadik évfordulójára, de a zöld civil szervezetek eddigi 19 találkozója mindig ünnep volt. Soha nem volt nagyobb szükség a civil kezdeményezésekre, a civil kurázsira, mint most."

Emlékezetes, hogy Sólyom László demonstratív túrája a Zengőre hozzájárult ahhoz, hogy meghiúsult az ide építendő NATO-lokátor terve.

Értesüléseink szerint a köztársasági elnök most hétvégén pótolja be azt a hivatalos útját a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba, amelyet március végén a kormányválság miatt elhalasztott.

Dávid Gyula úgy tudja, a szentkirályszabadjai kirándulás szabadidős, de a sajtó számára nyilvános elnöki program lesz.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×