eur:
385.37
usd:
355.14
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Molnár Csaba: Politikai érdekek húzódnak meg a vasutassztrájk mögött

Jövő héttől egyeztet a kormány a 2010-es adóváltozásokról az érdekképviseleti szervezetekkel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Molnár Csaba szerint a VDSZSZ megmozdulásai mögött politikai érdekek állnak.

A jövő héten megkezdi a kormány az egyeztetést a társadalmi partnerekkel és az érdekvédelmi szervezetekkel a 2010-es adócsomagról - erről a Miniszterelnöki Hivatal vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Csaba hozzátette: bizonyos ügyekben lát esélyt arra, hogy kompromisszum szülessen, vannak azonban olyan területek, ahol nagyon csekély a megállapodás lehetősége, mert valójában nem is a megállapodás keresése zajlik.

A miniszter példának hozta fel az elmúlt egy év vasutassztrájkjait, amelyeket a vasutas szakszervezetek többsége nem is támogatott. Kiemelte a Gaskó István vezette VDSZSZ-t, amellyel "nagyon nehéz megegyezni, mert nem a munkavállalók érdekében lépnek fel, hanem politikai érdekek húzódnak meg fellépésük hátterében".

Molnár Csaba az adóváltoztatásokkal kapcsolatban elmondta: a még nem végleges előterjesztés alapján egy átlagosan, mintegy bruttó 200 ezer forintot kereső magyar adózó esetében havonta 15-16 ezer forint megtakarítást jelenthet a tervezett adócsökkentés, és azok bizonyosan nyernek majd a módosításokkal, akik legálisan dolgoznak. A kancelláriaminiszter emlékeztetett arra, hogy a munkáltató járulékok már júliustól öt százalékponttal csökkennek.

1700 új bölcsődei férőhely


A kancelláriaminiszter az InfoRádióban szólt arról is, hogy a kormány a szerdai ülésén az uniós és hazai forrásokból finanszírozott bölcsődeépítési és -felújítási program jelentős felgyorsításáról döntött.

Molnár Csaba hangsúlyozta: csak a közép-magyarországi régióban egymilliárd forintot csoportosítanak át erre a célra, így országosan összesen ötmilliárd forint áll rendelkezésre. A pénzből 1700 új bölcsődei férőhelyet hozhatnak létre, és ugyanennyi újulhat meg. Hozzátette: hasonló döntések várhatók a közeljövőben, emellett vizsgálják a családi napközik és integrált csoportok létrehozásának lehetőségeit is, hogy segítsék a szülőket a gyermekük felügyeletének megoldásában.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×