eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mivel utazhat, ha nem járnak a vonatok?

A BKV átcsoportosítja járatait, míg a Volánbusz mentesítő buszokat indít a pénteki sztrájk miatt, ha szükséges. A MÁV-START-nál még nem tudják, hányan nem veszik majd fel a munkát, de vonatpótló buszokkal és megerősített ügyfélszolgálattal készülnek. Gaskó István, a sztrájkot meghirdető LIGA Szakszervezetek elnöke szerint több tízezren is részt vehetnek a munkabeszüntetésben.

Több tízezer munkavállaló vehet részt a Bajnai-kormány megszorító intézkedései ellen a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által péntekre hirdetett sztrájkban - mondta Gaskó István, a LIGA elnöke.

A sztrájkfelhívásoz csatlakozott a többi között a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének néhány helyi szervezete.

A VDSZSZ 0-tól 18 óráig, a többi érdekképviselet pedig munkakezdéstől sztrájkol.

Azokban az intézményekben, amelyeket érint a MOSZ tagjainak munkabeszüntetése, csupán kétórás sztrájk várható, ám a dolgozók ez idő alatt a hétvégi ügyeleti munkarend érvényes, vagyis a sürgős eseteket el fogják látni.

Mi lesz a vonatokkal?

A MÁV-START-nál egyelőre nem tudják, mekkora lesz a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által péntekre meghirdetett sztrájk támogatottsága, és hogyan érinti majd a vonatközlekedést - közölte az InfoRádióval a társaság szóvivője.

Balogh Fazekas Antia hozzátette: a munkabeszüntetéssel kapcsolatos információkat az utasok megtudhatják a MÁV-START honlapján vagy a cég telefonos ügyfélszolgálatán, de a nagyobb állomásokon és pályaudvarokon a MÁV-START munkatársaitól is érdeklődhetnek a menetrendről.

Az előre megváltott, de fel nem használt menetjegyek árát - így a hely- és pótjegyekét is - kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban a sztrájk kezdetétől annak lemondását vagy felfüggesztését követő ötödik nap éjfélig - mondta a szóvivő.

A MÁV-START pénteken egyes viszonylatokon vonatpótló autóbuszokat közlekedtet majd. Az utasok ezek menetrendjét is megtalálják a társaság honlapján - fűzte hozzá Balogh Fazekas Anita.

Átcsoportosíthat a BKV

A BKV egyik érdekképviselete sem csatlakozott a pénteki LIGA-sztrájkhoz, a közlekedési társaság pedig felkészült a munkabeszüntetés miatti nagyobb forgalomra - mondta az InfoRádiónak a cég szóvivője. Kiricsi Karola hozzátette: ha szükséges, átcsoportosítják a járatokat.

A szóvivő közölte: a sztrájk idején a 2-es és a 3-as metrón, a gödöllői és ráckevei HÉV-en és számos - de nem minden - villamos- és buszvonalon elfogadják az érvényes vasúti bérleteket is.

A Volánbusz felkészült

A Vonlánbusz Zrt. a megnövekedett utasforgalomnak megfelelő kapacitással közlekedteti járatait pénteken elsősorban a vasúttal párhuzamosan haladó, elővárosi vonalakon, ha pedig szükséges, mentesítő buszokat is indít - mondta az InfoRádiónak a cég kommunikációs irodavezetője.

Kiesswetter Walter elmondta: a vonatjegyeket nem fogadják el a Volánbuszokon, de a MÁV-bérletekkel, a MÁV-START Klubkártyával és az utazásra jogosító MÁV személyzeti igazolvánnyal fel lehet szállni azokra.

A megyeszékhelyekre és a nagyobb városokba is több autóbuszt indít a társaság a forgalom függvényében - tette hozzá a Volánbusz Zrt. kommunikációs irodavezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×