eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Veszélyben a német nyelvi érettségi a sztrájk miatt

Az országos vasúti közlekedést, 76 egészségügyi intézményt és a német nyelvi érettségit érintheti a Liga Szakszervezetek péntekre bejelentett sztrájkja.

A vasúti közlekedésben, az oktatásban és az egészségügyben okozhat elsősorban fennakadásokat a Liga Szakszervezetek péntekre bejelentett sztrájkja. Az érdekképviseletek a Bajnai-kormány válságkezelő tervének megszorításai ellen tiltakoznak, céljuk, hogy rábírják a kabinetet a csomag visszavonására.

A sztrájkfelhíváshoz csatlakozott Magyar Orvosok Szövetségének 76 egészségügyi intézményben vannak tagszervezetei, azt azonban Gyenes Géza, a szervezet elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy tagjaik közül hányan fognak sztrájkolni.

"Körülbelül kétórás figyelmeztető sztrájk lesz, a sürgős ellátásra szorulóknak azonban ettől nem kell félniük. A sztrájk idején a kötelező minimum szolgáltatás a mi esetünkben ugyanolyan ellátást jelent, mint a hétvégi ünnepnapi ügyeletek esetén" - fogalmazott.

Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének elnökségi tagja szintén nem tudta megmondani, hogy hány iskolát érinthet a munkabeszüntetés, azt azonban elmondta, hogy pénteken a német érettségit veszélyeztetheti a sztrájk.

"Azokban a gimnáziumokban, ahol a német érettségi van azon a napon, akár meg is oldható, hogy a diákokat ne érje sérelem. Ilyenkor május-júniusban már nincsen olyan időpont a teljes oktatási rendszer egészére nézve, amely alkalmas lenne arra, hogy ne okozzon kényelmetlenséget a diákoknak, illetve a szüleiknek" - mondta.

"Káosz lesz"

A PDSZ egyébként korábban felkereste az oktatási minisztert, hogy halassza el a német érettségit vagy tárgyaljanak a még elégséges szolgáltatásról, ezt azonban Hiller István válaszlevelében elutasította.

A vasúti közlekedésben a sztrájkfelhíváshoz csatlakozott Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke, Bárány Balázs szerint a 0 órától délután 6-ig meghirdetett sztrájk miatt ugyanaz várható, ami decemberben, a legutóbbi munkabeszüntetésük alatt. "Káosz várható a vasúti közlekedésben, kiszámíthatatlan használhatatlan lesz a Magyar Államvasutak hálózata, úgyhogy én azt gondolom, célszerű más közlekedési eszközt választani 8-án az utazóközönségnek" - vélekedett.

Az esetleges munkabeszüntetés azonban nem csak a vasúti, hanem a busz-közlekedést érintheti, ugyanis például a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott a Liga sztrájkfelhívásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×