eur:
388.67
usd:
361.61
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Schmitt Pál: A rövidesen létrejövő polgári kormány majd új irányt ad

Együtt fogjuk bebizonyítani, hogy Magyarország többre képes - mondta Schmitt Pál a Fidesz kampány-nyitó rendezvényén a Városligetben. Hozzátette: a szocialista-szabad demokrata kormány eljátszotta Magyarország tekintélyét európai és nemzetközi partnerei előtt.

Öt évvel ezelőtt azzal a jelszóval indultunk Európába, hogy "Csak együtt sikerülhet!" - mondta Schmitt Pál. Mint fogalmazott, a Fidesz-KDNP közös listáján mandátumot szerzett 12 képviselő lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint végezte a munkáját.

Hangsúlyozta: a Fidesz Néppárti Delegációja az egyetlen, amelynek három tagját az elmúlt években az év képviselőjének választották: Gál Kingát és Járóka Líviát az alapvető emberi jogok, míg Õry Csabát a szociális és foglalkoztatási területen.

A listavezető kitért arra is, a Fidesz legjobb szövetségeseinek a Felvidékről és Erdélyből érkezett magyar képviselők bizonyultak. Schmitt Pál ezzel kapcsolatosan rámutatott arra is, a trianoni tragédia óta, az Európai Parlament az egyetlen szabadon választott testület, ahol hazai és határon túli magyarok közösen képviselik nemzetünk érdekeit, ahol mindannyian magyarul beszélhetnek, amit Pozsonyban és Bukarestben tilos megtenni a törvényhozásban.

Az Európai Parlamentben, lelki értelemben, már megvalósult nemzetünk újraegyesítése - vélekedett Schmitt. Abban senki nem akadályozhat meg bennünket, hogy 15 millió magyar embert egységes egésznek tekintsünk, hogy dolgozzunk a határon átívelő tervek megvalósításán, és hogy tudatosítsuk Európával, igenis létezik egy Kárpát-medencei-, európai- és magyar régió - fogalmazott.

Schmitt Pál hozzátette: nehézséget jelentett parlamenti munkájuk során, hogy míg az Európai Parlament a nemzeti érdekképviselet egyik legfontosabb színtere az uniós döntéshozatalban, a magyar kormánytól a legritkább esetben kaptak információt arról, hogy merre kíván indulni, milyen álláspontot kíván képviselni. "Nem rajtunk múlt, hogy több millió magyar ember még egyáltalán nem érzi az Unióhoz való tartozás előnyeit" - vélekedett.

Schmitt Pál szerint többször előfordult az is, hogy a kormány érthetetlen és megmagyarázhatatlan módon a magyar érdekek ellen foglalt állást a Tanácsban.

Hozzátette: a szocialista-szabad demokrata kormány súlyos bűne, hogy eljátszotta Magyarország tekintélyét európai és nemzetközi partnerei előtt. A sorozatos hazudozások és trükközések, az államháztartási adatok kozmetikázása, az emberi és polgári jogok többszöri, súlyos megsértése az európai normáktól ugyancsak messze áll - szögezte le a Fidesz EP-listavezetője, kiemelve: talán az egyetlen ország hazánk, amelynek két válsággal kell egyszerre szembe néznie; a globális gazdasági válsággal, és a saját kormányunk által létrehozott súlyos szociális, társadalmi és gazdasági krízissel.

Schmitt Pál emlékeztetett arra, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Európa-programját egy záró konferencián, 10 nap múlva hozzák nyilvánosságra. A reményeink szerint rövidesen létrejövő polgári kormány majd új irányt ad a dolgok menetének, nekünk, ott Brüsszelben is könnyebb lesz a dolgunk - hangsúlyozta Schmitt.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×