eur:
388.33
usd:
361.98
bux:
69215.89
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orbán Viktor meg akarja találni a felelősöket

A Fidesz elnöke szerint az MSZP politikai válságának kezelése zajlik ma Magyarországon. Orbán Viktor kiemelte: meg akarja találni a felelősöket, és újjá akarja építeni a hazáját. Az MSZP szerint a Fidesz elnöke belpolitikai csatatérré kívánja silányítani az európai intézményeket. Olaszországban is felbukkant az új, H1N1-es influenzavírus. A nap legfontosabb hírei.

A Fidesz elnöke szerint nem a gazdaság rendbetétele, hanem a hatalmát átmenteni akaró MSZP politikai válságának kezelése zajlik ma Magyarországon. Orbán Viktor a párt Városligetben rendezett kampánynyitó nagygyűlésén úgy fogalmazott: a Gyurcsány-Bajnai-korszak árát fizeti az ország az újabb MSZP-csomaggal, amelytől a helyzet - szerinte - nem jobb, hanem rosszabb lesz. Azt mondta: ennek a kormánynak a megmentéséért nem szabad áldozatot vállalnia az országnak. Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listavezetője arról beszélt, hogy a június 7-ei voksolás sokkal többről szól annál, mint hogy a két ellenzéki párt jelöltjei bejussanak az Európai Parlamentbe. A Fidesz május 13-án mutatja be választási programját.

Az MSZP szerint a Fidesz elnöke belpolitikai csatatérré kívánja silányítani az európai intézményeket, ahogy azt az elmúlt öt évben is tették. "Hisszük, hogy ebből a magyaroknak elege van, mert ez nem segít, hanem árt Magyarországnak, és elege van Európának is azokból a megosztó politikusokból, akik csak beszélni tudnak, de semmilyen érdemi programjuk nincs a válság kezelésére" - jelentette ki Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje.

A szabad demokraták számára sikeres európai parlamenti választásra számít a párt elnöke. Fodor Gábor úgy vélte: a június 7-ei szavazás tétje az, hogy melyik párt lesz a harmadik erő Magyarországon. A liberális politikus hozzátette: az SZDSZ a jövőben is támogatja a kormány válságkezelő lépéseit és ezekben az ügyekben stabil, kiszámítható partnerek lesznek. Fodor Gábor a holokauszttagadás büntethetővé tételéről azt mondta: a szabad demokraták négypárti egyeztetést hívnak össze és egy eseti bizottság felállítását kezdeményezik az ügyben. Korábban az MSZP alkotmánymódosítást javasolt a holokauszt-tagadás büntethetősége érdekében.

Még egy hétig, május 8-áig gyűjthetik az ajánlószelvényeket azok a pártok, amelyek listát akarnak állítani a június 7-ei európai parlamenti választáson. Ehhez 20 ezer érvényes ajánlásra van szükség. Az Országos Választási Bizottság tájékoztatása szerint a pártoknak az ajánlószelvények leadásával legkésőbb május 8-án 16 óráig kell bejelenteniük a listájukat, és ugyanebben az időben meg kell nevezniük a listán szereplő jelölteket. Magyarország az 5 évvel ezelőtti 24 helyett összesen 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Egy kiskunlacházi fiatalt gyanúsított meg csoportos rablás kísérletével a ráckevei rendőrség abból a nyolcfős társaságból, amely csütörtökön az utcán támadott meg egy 12 éves helyi kislányt. A Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: eddig semmilyen adat nem utal arra, hogy a támadás összefüggene a szintén kiskunlacházi H. Nóra tavaly őszi meggyilkolásával. Beluzsárné Belicza Andrea hozzátette: újabb tanúk meghallgatása után derülhet csak ki, lesz-e további gyanúsított az ügyben. Répás József polgármester ugyanakkor olyan súlyúnak ítélte az esetet, hogy a jövő hét elejére összehívja a helyi cigány közösséget, és közmeghallgatást is szervez az ügyben.

Kirándulás közben megcsúszott és mintegy 15 méteres magasságból a Hernád folyóba zuhant egy magyar turista a Szlovák-paradicsom nemzeti parkban. A poprádi légi mentőszolgálat szerint a 31 éves budapesti nő sérülése nem súlyos. Helikopterrel a poprádi kórházba vitték.

Olaszországban is felbukkant az új, H1N1-es influenzavírus - közölték a helyi egészségügyi hatóságok. A tájékoztatás szerint a beteget április 30-án vitték kórházba az ország középső részén lévő Toszkána régióban. A laboratóriumi teszt pozitív eredményt mutatott ki, így ez az első bizonyított eset az országban. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint - az olaszországi eset nélkül - 15 országban, összesen 615 betegnél mutatták ki a vírus jelenlétét. Mexikóban 16, az Egyesült Államokban 1 halálos áldozata van a kórnak.

Izraeli harci repülőgépek ismét csapást mértek a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt húzódó csempészalagutakra azután, hogy aknagránátokat lőttek ki a palesztin területről Izraelre. Palesztin források arról számoltak be, hogy az egyik beomlott alagútban két holttestet találtak. Izrael csaknem két hónapos szünet után, tegnap újította fel a Gázai övezetbe vezető alagutak elleni légicsapásokat egy rakétatámadás megtorlásaként.

Mianmarban rendezvényekkel, a buddhista templomokban tartott imádságokkal, illetve családi körben emlékeztek a Nargis névre keresztelt ciklon egy évvel ezelőtti pusztításának áldozataira. A trópusi viharban keletkezett 3 méter magas hullámok egyes helyeken mintegy 40 kilométerre hatoltak be a szárazföldre. A két napig tomboló ciklon mintegy 140 ezer ember halálát okozta, és különösen a mélyen fekvő Iravádi folyó deltavidékén okozott mérhetetlen károkat.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×