eur:
388.33
usd:
362.02
bux:
69149.35
2024. május 9. csütörtök Gergely

Több munkahelyet követelt az MSZOSZ

Több munkahelyet követelt az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége a szervezet székháza előtt tartott nagygyűlésen. Pataky Péter elnöke a szervezet majálisán azt mondta, a munkavállalók szeretnék végre látni a megszorítások eredményét is. A nagygyűlést követő fórumon a pártok európai parlamenti képviselő-jelöltjei a szociális Európa víziójáról beszéltek.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint május elseje legfontosabb üzenete, hogy az emberek olyan Magyarországot akarnak, ahol a dolgozók érdeke végre fontosabb, mint a szűk, nagy vagyonnal rendelkező pénzügyi-gazdasági elité. Pataky Péter az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával közösen tartott majálison elmondta, munka nélkül nincs előrelépés.

"Ezt az országot továbbra is mi, hárommillióan, a naponta munkába járó dolgozók visszük a vállunkon. A jövőt is csak a munkával lehet megteremteni. Ebben az országban soha nem lesz jobb a helyzet, ha nem lesz több munka, több tisztességesen megfizetett legális munkahely." - mondta Pataky Péter.

A megszorításokkal kapcsolatban elmondta, sokszor hallják, hogy erre van szükség, de végre az eredményét szeretnék látni az elvonásoknak. A szakszervezeti vezető hozzátette, sokan a szemükre hányták, hogy ilyen helyzetben miért ünnepelnek.

Pataky Péter szerint bár tényleg ezer gondja van az országnak, de pont ezért nem szabad behúzódni, és elfelejteni a hagyományokat, pláne ha azok már 1890 óta élnek, mint a munka május elsejei ünnepe.

Az MSZOSZ elnöke óvott attól, hogy bárki és bármi kisajátítsa magának május elsejét, de azt elismerte, hogy az európai uniós csatlakozást meg kell ünnepelni. Szerinte az EU megmutatja az embereknek, hogy igazi eredményt csak közösen lehet elérni.

A tömeg ezután átvonult a Városligetbe, ahol a szakszervezet sátrában fórumot rendeztek az európai parlamenti képviselők részvételével. Itt a szociális Európa, és az európai munkahelyek volt a fő téma. A 8 jelölt mindenről beszélt, de igazi konszenzus egy kérdésben sem alakult ki.

A Zöld Baloldal jelöltje, Tamás Gáspár Miklós és a kommunista Giliczei Attila kétségbe vonta, hogy létrejöhet egy szociális Európa kapitalista környezetben. Tamás Gáspár Miklós felvetette, hogy a gazdasági válságból nem megszorításokkal, hanem béremeléssel kellene kilábalni.

Ez ugyanis növelné a fogyasztást, ami pedig serkentené a gazdaságot. Az MDF-es Pusztai Erzsébet arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl szigorúan védeni az európai munkahelyeket, a merev szabályozás ugyanis csökkenti a foglalkoztatottságot. Ezzel kapcsolatban vita bontakozott ki, hogy az Európai Unió a munkahelyeket, vagy a munkavállalókat védi.

A Lehet Más a Politika jelöltje, Ivády Gábor szerint a munkahelyeket védi, holott a munkavállalókat kellene. Itt jegyezte meg a néppárti Õry Csaba, hogy a munkaidős irányelvről nincs egyetértés az Európai Parlament és a kormányokat tömörítő Tanács között, ezért meg is feneklett a vita.

Õry Csaba: van egy olyan átmenetinek szánt megoldás, hogy a munkavállaló egy személyes aláíró nyilatkozattal kivonhatja magát a munkaidő irányelv alól, magyarul annyit dolgoztatják, amennyit akarják. Ezt az EP elutasította, a Tanács viszont ragaszkodik hozzá.

A Városligetben felállított sátorban tartott fórumot többször is indulatosan félbeszakították néhányan a hallgatóság közül. Õk leginkább az ott lévők felelősségét vetették fel az ország állapotáért.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

10 óra 30 perces kezdettel hirdette meg a kormány e heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósít. A bejelentések jó részét délutánra tartogatja a kormány: ma 17.30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök is bejelentést tesz - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Ismertették viszont a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő létrehozásáról és a kórházak adósságrendezéséről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×