eur:
388.68
usd:
361.61
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Herczog: A rászorultság elvének a megszorításokban is érvényesülnie kell

Az új szociális és munkaügyi miniszter szerint nem szabad fűnyíróelvet alkalmazni a kiadáscsökkentés során. Herczog László az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a megszorítások során is figyelembe kell venni a rászorultság elvét.

A kiadáscsökkentő programot végre kell hajtani, ám a társadalmi egyeztetések hatására a kormány eddig bejelentett lépései bizonyos értelemben változhatnak - mondta a szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Herczog László azt szeretné, ha a kiadáscsökkentés méltányosan és igazságosan, és nem a fűnyíróelv alkalmazásával menne végbe.

A tárcavezető hozzátette: nem akarja elmagyarázni az országnak, hogy jó, ha valakinek csökken a bére vagy nem emelkedik a nyugdíja, hiszen ezek valóban fájdalmas lépések. Arról viszont lehet beszélni - jegyezte meg -, hogy ez mindenkit egyformán érintsen-e, vagy vannak olyan társadalmi csoportok, amelyekre külön figyelmet és pénzt kell fordítani.

Nem mindegy, hogy egy napi programból az ebéd marad el, vagy a mozi - fűzte hozzá.

Igazságos szociális rendszert lehetne kialakítani, ha a regisztrált jövedelmek a valóságot tükröznék, ám sokan a bejelentett bérüknél jóval többet keresnek, ezért nem lehet igazságosan adóztatni - mondta a szociális és munkaügyi tárca vezetője, aki miniszterjelölti meghallgatásán arról beszélt: megválasztása esetén igyekeznek megkeresni azokat az objektív kritériumokat, amelyek alapján differenciáltan tudják támogatni az elesettek érdekeit.

Herczog László hangsúlyozta: azért is keresi a kapcsolatot társadalmi szervezetekkel, érdekképviseletekkel, mert az ott dolgozók sok élethelyzetről tájékoztatják, problémákat vetnek fel, esetenként megoldási javaslatokat is adnak.

A tárcánál most olyan konstrukciókat, szabályozási lehetőségeket keresnek, amelyek segítségével kompenzációs elemeket lehetne beépíteni a rendszerbe. Ezek a "leghátrányosabb helyzetű csoportoknak némi vigaszt, segítséget" nyújtanának - tette hozzá a miniszter.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×