eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Továbbra is teljes értékű polgármester az előzetesben lévő Hunvald

Két és fél hónapja van előzetes letartóztatásban Hunvald György, Erzsébetváros szocialista polgármestere, ám a közgyűlés napirendi pontjainak hivatalosan ő az előterjesztője, és fizetését is felveszi, mivel továbbra is polgármester.

Utoljára április 24-ére hívták össze Erzsébetváros képviselő testületét egy rendkívüli ülésre. A meghívó szerint - amely elolvasható a kerület honlapján -, a 25 napirendi pontból 9-nek Hunvald György szocialista polgármester az előadója - ebből hármat zárt ülés keretében tárgyalt meg a testület.

A honlapot böngészve arra következtethetünk, hogy a polgármester, akit február 10-én vett őrizetbe és 12-én előzetes letartóztatásba helyezett az ügyészség, márciusban is igen aktív volt a közgyűlésen, mint ahogy az őrizetbe vétele utáni napon is.

Ha valaki kíváncsi lenne arra, hogy mindezt hogyan csinálja, kérdezze meg a fogadó óráján, amelyet a honlap szerint hétfőnként tart, a hivatalában.

A honlapon tehát egy sor sem utal arra, hogy a polgármester előzetes letartóztatásban van, sem az, hogy mivel gyanúsítják. Pedig ez utóbbi esetek száma növekszik, legutóbb múlt hét csütörtökön adott tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség arról, hogy újabb hivatali vesztegetés is felmerült Hunvald György kapcsán, valamint hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás, eredetileg pedig csalás és hivatallal való visszaélés gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba, az ügyészek szerint ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményes lakásokat.

A korábbi gyanúsítás szerint Hunvald György tudott arról, hogy több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják megvenni. A polgármester mindezek tudatában szándékosan segítséget nyújtott a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága elnökének, és vele, illetve az ügyben érintett vállalkozókkal egyeztetve egymást követően több ingatlan értékesítésekor, 2003-ban és 2004-ben szándékos bűncselekményeket követett el az önkormányzat sérelmére.

A VII. kerületi képviselőtestület munkáját, úgy tűnik, mindez nem akadályozza, míg a fővárosi közgyűlését annál inkább. Mivel a politikus csak a múlt héten mondott le képviselői mandátumáról, így frakciója eddig nem tudta pótolni őt, és a mindössze egyfős többséggel rendelkező budapesti szocialista-szabad demokrata koalíció - amely Hunvald György távolléte miatt ugyanolyan létszámmal működött, mint az ellenzék - máig nem tudta megszavazni a főváros költségvetését.

Ahogy Kádi Csaba, a kerület sajtóreferense az inforadio.hu-nak elmondta, a közgyűlés egyes napirendi pontjai azért szerepelnek a polgármester neve alatt, mert az önkormányzati törvény ezek előterjesztését az ő hatáskörébe rendeli. A munkában törvény szerint Gergely József alpolgármester helyettesíti Hunvald Györgyöt, a kerület életében így nem okoz fennakadást, hogy a polgármester előzetes letartóztatásban van.

Mivel Hunvald György munkaviszonya nem szűnt meg, ezért fizetését is megkapja, fogadóóráit pedig szintén az a alpolgármester tartja meg helyette.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×