eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kiss Péter: Nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz az új kormányfő

Nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz az új miniszterelnök, mert olyan jelöltre van szükség, aki képes nagy támogatottságot szerezni - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke a párt elnökségének vasárnapi budapesti ülése után.

Széles társadalmi és politikai támogatással bíró nemzeti kormányra van szükség, és olyan miniszterelnök-jelöltre, aki ezt a támogatást képes biztosítani. Olyan új kormányt kell létrehozni, amely a jelenleginél jóval szélesebb politikai, parlamenti és társadalmi bázissal bír. "Nemzeti kormányra van szükség" - fogalmazott az MSZP alelnöke, aki szerint ez a széles háttér biztosítaná annak a lehetőségét, hogy bár az új kormányt egyéves mandátumra keresik, az távolabbra tekintő politikát valósítson meg.

Az MSZP alelnöke azt mondta, hogy erről szólnak majd a következő napok tárgyalásai. Kiss Péter elmondta: az elnökségi ülésen "jelölt nevekről jelölttípusokban hangos gondokozás folyt". Jelöltségre olyan személynek szabad vállalkoznia, aki képes nagy támogatottságot szerezni, és "ez nem valószínű, hogy pártpolitikus".

A kancelláriaminiszter arra a felvetésre, hogy minek van nagyobb esélye, az új kormány alakításának, vagy az előre hozott választásnak, azt válaszolta: "nagyobb esélyt látok arra, hogy új kormányt tudunk alakítani".

Arra a kérdése, hogy koalíciókötésben gondolkoznak-e, azt válaszolta: többféle módja lehet az együttműködésnek, a formát ahhoz kell igazítani, hogy mi szolgálja a széles társadalmi és politikai háttér megvalósulását.

Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×