eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tatárszentgyörgyi gyilkosság: Tízmillió forint a nyomravezetőnek - a nap legfontosabb hírei

Tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány a tatárszentgyörgyi gyilkosság ügyében. Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője közölte: a boncolás megerősítette, hogy azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy lakástűz után találták meg hajnalban, lelőtték.

Papp Péter hozzátette: az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át. Először Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő a helyszínen szerzett rendőrségi információkra hivatkozva számolt be arról, hogy az apát és az öt éves kisfiát akkor lőtték le ismeretlenek, amikor menekülni próbáltak a Molotov-koktéllal felgyújtott házból. A házban lakó család másik három tagja súlyosan megsérült a tűzben.

Nyílt levél a köztársasági elnöknek

Nyílt levélben fordult az államfőhöz mintegy ezer, a romákkal és más magyarországi kisebbségekkel foglalkozó kutató, illetve civil. Az aláírók azt kérik Sólyom Lászlótól, a nemzet egységét megjelenítő legfőbb közjogi méltóságtól: tegye egyértelművé, hogy aki a romák ellen fordul, az az egész magyar nemzetnek tesz rosszat, és álljon ki az együttélés, a társadalmi szolidaritás szükségessége mellett. Úgy vélik: erre jó alkalom lehet a közelgő március 15-ei ünnep.

Erősödtek a régiós devizák

Erősödtek a régiós devizák a magyar, a cseh és a lengyel jegybank összehangolt délutáni fellépése után. Mindhárom nemzeti bank intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy megakadályozzák a közép-kelet-európai valuták túlzott mértékű és túl gyors leértékelődését. Az euró árfolyama délután elérte a 293 forintos szintet; ebben az összehangolt üzenet mellett szerepe volt annak is, hogy a monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 9,5 százalékos jegybanki alapkamaton. Azóta a hazai fizetőeszköz kismértékben ismét gyengült. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a közös régiós fellépés mellett beavatkoztak-e a piacon a forint érdekében. A jegybank közzétette azt is, hogy az idén 3,5 százalékos GDP-visszaesést és 3,7 százalékos éves átlagos inflációt vár.

Eddig 214 milliárdos kiadáscsökkentés

Eddig összesen 214 milliárd forint kiadáscsökkentésről döntött a kormány az elmúlt hetekben - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László elmondta: az idei költségvetési hiánycél 2,9 százalék, de arra törekszenek, hogy ennél alacsonyabb legyen. Az államtitkár szerint ehhez a kabinet saját hatáskörben tehet újabb lépéseket, illetve az év hátralévő részében megfontolhatja, hogy kezdeményez-e olyan törvénymódosításokat, amelyekkel további megtakarítások is elérhetőek.

Egyezetést javasol az SZDSZ

Egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a parlamenti pártok frakcióvezetőivel arról, hogyan tudna az Országgyűlés a Reformszövetség javaslataival foglalkozni - közölte a liberálisok frakcióvezetője. Kóka János napirend előtti felszólalásában, a parlamentben azt mondta: sok százezer család vagyona és munkahelye van veszélyben, és nem lehet kizárni a bankcsődök és a devizaválság esélyét sem. Később Dávid Ibolya, az MDF elnöke is azt szorgalmazta, hogy a szövetség programjáról érdemi vitát folytasson az Országgyűlés. Simor András, a jegybank elnöke úgy nyilatkozott: a Magyar Nemzeti Bank is egyetért a Reformszövetség javaslataival. Úgy vélte: bár a csomag megvalósítása nem fájdalommentes, ha nem hajtják végre, akkor még nagyobb lehet a baj.

Jövő héten döntés a kezességvállalás ügyében

Csak a jövő héten dönt az Országgyűlés a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami készfizető kezesség ügyében. A korábbi tervek szerint a parlament már most jóváhagyta volna a törvényjavaslatot, de a házbizottság ülésén csak négy frakció támogatta ezt az elképzelést, így az előterjesztés általános vitáját kedden folytatják le, míg a zárószavazás jövő hétfőn lesz.

Megszűnik a kohászat Diósgyőrben

Két lépcsőben szinte valamennyi dolgozóját elbocsátja Diósgyőrben a DAM 2004. Kft. - jelentette be a vállalat üzemi tanácsának és szakszervezeti szövetségének elnöke. Ágotai József elmondta: a leépítéssel összesen 878 ember munkahelye szűnik meg. A DAM ügyvezető igazgatója nem sokkal később arról tájékoztatta a miskolci polgármestert, hogy nem szűnik meg az acélgyártás Diósgyőrben, de a nehéz gazdasági helyzet miatt a cég a következő hónapokban szüneteltetni kívánja a termelést.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL - értesült a portfolio.hu. A MOL egy hete változtatott a benzin árán, akkor emelte bruttó 4 forinttal, míg a gázolajé akkor nem változott. A csökkentéssel az üzemanyagok átlagára 250 forint lesz.

Egy tonna kokaint foglaltak le

Lengyelországban több mint egy tonna kokaint foglaltak le a hatóságok egy nemzetközi kábítószer-hálózat leleplezésekor. A varsói belbiztonsági ügynökség közölte: a múlt heti akció során - amelyet az amerikai és kolumbiai hatóságokkal történt egyeztetés után hajtottak végre - 9 embert vettek őrizetbe, köztük kolumbiai drogkartellek és nyugat-európai bűnszövetkezetek tagjait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×